Bár szokatlanul hangzik, a kávé és a sajt között figyelemre méltó hasonlóságok vannak az ízek (sőt, még az állaguk is) tekintetében is. Bizonyos országokban pedig egyre nagyobb az érdeklődés a különböző sajtok és bizonyos kávék kipróbálása iránt.
Hogy többet tudjon meg arról, hogyan egészíthetik ki egymást a kávé és a sajt, két neves sajtkészítővel beszélgetett a Perfect Daily Grind.
Miben hasonlít a kávé és a sajt?
A kávéhoz hasonlóan a finom sajtok, más néven ínyenc sajtok vagy akár különleges sajtok piaca is egyre nagyobb teret hódít. Bár nincsenek hivatalos meghatározások vagy osztályozások, van néhány általános hasonlóság a különleges kávékkal:
- Kiváló minőségű, kézműves termékek.
- Minőségi különbség az árucikként forgalmazott termékekkel összehasonlítva
- A sajtok gyakran egy adott hely vagy régió egy adott sajtkészítőjéhez és/vagy gazdájához köthetők.
- Az előállítási módszerek ízre és állagra gyakorolt hatásának hangsúlyozása.
Bruno Cabral a barcelonai La Caseïna sajtüzem sajtkészítője szerint:
„Mindkét termék ősi és természetes. Mindkettő esetében a felhasznált nyersanyagok azoktól teljesen különböző termékekké alakulnak át.”
Andy Swinscoe az Egyesült Királyságbéli Lancashire-ben lévő Courtyard Dairy tejüzem díjnyertes sajtkészítője azt hangsúlyozza, hogy nem minden kávé és sajt egészíti ki egymást.
Hagyományos és innovatív sajtos kávéitalok
Míg egyes nyugati országokban (főleg Észak-Amerikában és az Egyesült Királyságban) a vajas vagy buletproof kávé népszerű, addig egyes skandináv országokban a kaffeostot, vagyis a sajtos kávét fogyasztják.
Ez a hagyományos skandináv ital úgy készül, hogy egy csésze filteres kávéhoz apró kockákra vágott leipäjuusto (vagy kenyérsajt) kerül. A sajtkockák kissé megolvadnak, és magukba szívják a kávé egy részét, így kávés ízük lesz. Ezzel egyidejűleg pedig a kávé is átveszi a sajt diós–vajas ízét.
A kolumbiaiak a kávé con queso-t szeretik, amely hasonló a kaffeosthoz (bár a sajt állaga inkább a mozzarelláéhoz hasonlít). Ahogy a sajt megolvad, krémes ízeket kölcsönöz, majd egyesek kiveszik a sajtot, hogy külön vagy kenyérrel fogyasszák.
Hasonlóképpen, a legújabb trend az, hogy a kávékoktélok (például az eszpresszó martini) tetejére parmezánsajtot reszelnek, ami még több umami ízt ad.