0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 18.

Hogyan párosítsunk különleges kávét és sajtot

Sütemények, péksütemények, kekszek, csokoládé és fagylalt - világszerte sokan élvezik ezeket az ételeket egy csésze kávéval. Ugyanakkor egyre nagyobb divat a kávét sósabb ételekkel, kenyerekkel és húsokkal párosítani. De mi a helyzet a sajttal?

Bár szokatlanul hangzik, a kávé és a sajt között figyelemre méltó hasonlóságok vannak az ízek (sőt, még az állaguk is) tekintetében is. Bizonyos országokban pedig egyre nagyobb az érdeklődés a különböző sajtok és bizonyos kávék kipróbálása iránt.

Hogy többet tudjon meg arról, hogyan egészíthetik ki egymást a kávé és a sajt, két neves sajtkészítővel beszélgetett a Perfect Daily Grind.

forrás: Pixabay.com

Miben hasonlít a kávé és a sajt?

A kávéhoz hasonlóan a finom sajtok, más néven ínyenc sajtok vagy akár különleges sajtok piaca is egyre nagyobb teret hódít. Bár nincsenek hivatalos meghatározások vagy osztályozások, van néhány általános hasonlóság a különleges kávékkal:

  • Kiváló minőségű, kézműves termékek.
  • Minőségi különbség az árucikként forgalmazott termékekkel összehasonlítva
  • A sajtok gyakran egy adott hely vagy régió egy adott sajtkészítőjéhez és/vagy gazdájához köthetők.
  • Az előállítási módszerek ízre és állagra gyakorolt hatásának hangsúlyozása.

Bruno Cabral a barcelonai La Caseïna sajtüzem sajtkészítője szerint:

 „A sajt és a kávé is nagyon összetett termék. A sajtoknál tapasztalt ízek és textúrák a különböző tejfajtáktól és a különböző érettségi fokozatoktól függenek, míg a kávénál az ízek a különböző termőterületekből adódnak.”

„Mindkét termék ősi és természetes. Mindkettő esetében a felhasznált nyersanyagok azoktól teljesen különböző termékekké alakulnak át.”

Andy Swinscoe az Egyesült Királyságbéli Lancashire-ben lévő Courtyard Dairy tejüzem díjnyertes sajtkészítője azt hangsúlyozza, hogy nem minden kávé és sajt egészíti ki egymást.

„Óvatosnak kell lenni, amikor bizonyos sajtokat kávéval párosítunk! Egy jó kávét vagy sajtot valójában túlzásba lehet vinni, vagy az ízek összecsaphatnak, ha rosszul választjuk ki.”
forrás: Pixabay.com

Hagyományos és innovatív sajtos kávéitalok

Míg egyes nyugati országokban (főleg Észak-Amerikában és az Egyesült Királyságban) a vajas vagy buletproof kávé népszerű, addig egyes skandináv országokban a kaffeostot, vagyis a sajtos kávét fogyasztják.

Ez a hagyományos skandináv ital úgy készül, hogy egy csésze filteres kávéhoz apró kockákra vágott leipäjuusto (vagy kenyérsajt) kerül. A sajtkockák kissé megolvadnak, és magukba szívják a kávé egy részét, így kávés ízük lesz. Ezzel egyidejűleg pedig a kávé is átveszi a sajt diós–vajas ízét.

A kolumbiaiak a kávé con queso-t szeretik, amely hasonló a kaffeosthoz (bár a sajt állaga inkább a mozzarelláéhoz hasonlít). Ahogy a sajt megolvad, krémes ízeket kölcsönöz, majd egyesek kiveszik a sajtot, hogy külön vagy kenyérrel fogyasszák.

Az utóbbi években azt is láthattuk, hogy a sajthab a kávé- és teaitalok népszerű kiegészítőjévé vált – különösen Ázsiában. A sajthabot általában krémsajt, tejszínhab, tej és cukor felhasználásával készítik, ezért édesebb az íze.

Hasonlóképpen, a legújabb trend az, hogy a kávékoktélok (például az eszpresszó martini) tetejére parmezánsajtot reszelnek, ami még több umami ízt ad.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/perfectdailygrind.com