0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Veszélyben a korai csonthéjasok

Az előző évek márciusi időjárását döntően száraz, hideg északkeleti áramlás határozta meg, komoly fagykárokat okozva. A jövő hét közepén ismét kialakul térségünkben ez az áramlási irány, ami előreláthatólag erős lehűlést és fagyokat hoz.

Az elmúlt egy hét során több gyenge időjárási front is érintette térségünket, de jelentős csapadék ezekből csak északon hullott. A talajok mélyebb rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, de a felső fél méteres réteg is bőven tartalmaz nedvességet. A felszín közeli réteg azonban az északi területek kivételével sokat veszített nedvességtartalmából, a belvízfoltok kiterjedése ennek ellenére csak lassan csökken az Alföldön.

A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 5-8 Celsius-fokkal magasabban alakult. Fagy gyakorlatilag nem volt az előző 6-7 nap során, csak a fagyzugokban. Napközben pedig jellemzően 15 fok körül, hétfőn és kedden a Tiszántúlon 20 fok körül alakult. Az elmúlt 30 nap átlaghőmérséklete is szokatlanul magas volt, mintegy 5-8 fokkal haladta meg a szokásos értéket. A talaj fölső 50 cm-es rétegének hőmérséklete, a mélységgel meglehetően egyenletesen, jellemzően 8 és 10 fok között alakul hazánkban.

A gyümölcsfák nedvkeringése is megindult, a korai csonthéjasok már az északi országrészben is virágzás előtt állnak, délen pedig a korai fajták virágoznak. Ennek még súlyos következményei lehetnek egy nagyobb fagy kialakulása esetén. A kajszi a virágzás fenológiai fázisában -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ettől nagyobb fagy ne legyen. 2021-ben és 2022-ben például március közepén -10 fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban, amikor a márciust hideg, száraz északkeleti áramlás dominálta. Megpattant a rügy a körtéken és birsen is.

Az előttünk álló napokban egyelőre, egészen keddig marad az átlagosnál jóval enyhébb, tavaszi idő. Térségünktől délre egy légörvény áramlási mezejében kezdetben többször is nedves levegő érkezik fölénk, így pénteken és szombaton sokfelé várható eső. A csapadék mennyisége területi átlagban azonban jellemzően 5 mm alatt marad. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul, az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben pedig többnyire 14 és 19 fok közé melegszik a levegő. A jövő hét elején várhatóan egy anticiklon alakul ki Skandinávia fölött, mely északkeletire fordítja fölöttünk az áramlás irányát. Ez pedig markáns lehűlést jelent hazánkban szerdától. Kisebb csapadék is várható, akár már hó is hullhat, csütörtöktől pedig megjelennek majd az éjszakai fagyok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu