0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Az Európai Bizottság módosítja a műholdas megfigyelőrendszer módszertanát

Csehország kérésére az Európai Bizottság a mezőgazdasági műholdas megfigyelőrendszer ellenőrzési módszertanának módosítását terjesztette elő, amely legalább 50 %-kal csökkenti a gazdálkodók ellenőrzéseinek számát, azaz visszalép a 2022-es szintre.

Erről a Cseh Földművelésügyi Minisztérium adott tájékoztatást. Marek Výborny földművelésügyi miniszter szerint azonban még lényegesen csökkenteni kell az ellenőrzések számát. A tárca tájékoztatása szerint az Európai Bizottság is mélyreható elemzést indított a gazdálkodókat sújtó adminisztratív terhekről. Ennek eredménye határozza meg azokat a területeket, ahol az adminisztráció egyszerűsítésére van szükség. A minisztérium szerint a Bizottság további rövid- és középtávú intézkedéseket is bemutatott, amelyek némi könnyítést jelenthetnek mind a gazdálkodóknak, mind a cseh nemzeti közigazgatásnak.

„Meggyőződésem, hogy az adminisztratív terhek jelentős csökkentése, valamint a környezetvédelmi ambíciók és a versenyképesség közötti egyensúly a válasz nem csak a jelenlegi tiltakozásokra, hanem az egész iparág jövője szempontjából is döntő tényező. Az európai mezőgazdaság jobb működése érdekében kevesebb szabályozásra és több motivációra van szükség”

– mondta a cseh miniszter sajtóközleményében. A tárca szerint Csehország nem kérdőjelezi meg az EU Green Deal célkitűzéseit, amely a közelmúltban a gazdálkodók tiltakozásának célpontjává vált.  „Azonban ezek teljesítésének módjára kell koncentrálni” – fogalmazott a tárca. Hozzátette, hogy elegendő időre van szükség a változásokhoz való alkalmazkodáshoz. „A versenyképesség és a fenntarthatóság megőrzése nem állhat szemben a környezetvédelmi ambíciókkal. A gazdálkodók maguk is tudják, mennyire fontos a termőföld megőrzése a jövő generációi számára. De törekednünk kell ezen érdekek megfelelőségére és egyensúlyára.” – mondta Výborný. Szerinte a Zöld Megállapodás követelményei nem veszélyeztethetik a mezőgazdaság versenyképességét és fenntarthatóságát.

Forrás: Zemědělec