Ha van, észre sem vesszük, de hiányát azonnal észleljük. A só nyelvünk receptoraival érintkezve emeli az elfogyasztott étel ízélményét. Ám egészségünk szempontjából sem utolsó, hiszen
A nátrium-klorid, azaz az étkezési só számos verziója megtalálható manapság a boltok polcain. Az alábbiakban a Clean Plates dietetikusának ajánlása alapján mutatjuk be a legnépszerűbb sófajtákat, és áruljuk el, melyik a legegészségesebb só – már ha van ilyen.
Tengeri só
A tengeri só a legkevésbé feldolgozott sófajta, ám ez a gyártási folyamatok során módosulhat. A tengervíz elpárologtatásával, szárítással nyerik, számos háztartás asztalán megtalálható.
Emellett az elkészült ételek utósózásához is alkalmazzák, például saláták tetejére is szórják éttermekben. Válasszuk finomítatlan verzióját, mivel így vihetjük be vele a legtöbb ásványi anyagot!
Himalájai só
A himalájai só rózsaszín árnyalatával sokak kedvence. A pakisztáni bányákból érkező sóféle nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból is jó választás.
A vegyi anyagok hiánya kevésbé erőteljes ízt eredményez.
Jódozott só
Jódozott só a lista legintenzívebb ízű szereplője. A benne található jód kulcsszerepet játszik a pajzsmirigy működésében, mely szervünk az agyműködést támogató hormonok termeléséért is felel.
A nyomelem természetesen módon van jelen tengeri halakban is.