0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Megszállottan szórjuk, de valójában melyiket kéne?

A só nem csak konyhánk, de szervezetünk számára is elengedhetetlen. Hegyi, tengeri, jódozott: a lehetőségek tárháza egyre csak bővül. De melyik legyen „életünk sója”?

Ha van, észre sem vesszük, de hiányát azonnal észleljük. A só nyelvünk receptoraival érintkezve emeli az elfogyasztott étel ízélményét. Ám egészségünk szempontjából sem utolsó, hiszen

kulcsszerepet játszik szervezetünk vízháztartásának, izmaink és idegrendszerünk működésének biztosításában.

só

A nátrium-klorid, azaz az étkezési só számos verziója megtalálható manapság a boltok polcain. Az alábbiakban a Clean Plates dietetikusának ajánlása alapján mutatjuk be a legnépszerűbb sófajtákat, és áruljuk el, melyik a legegészségesebb só – már ha van ilyen.

Tengeri só

só

A tengeri só a legkevésbé feldolgozott sófajta, ám ez a gyártási folyamatok során módosulhat. A tengervíz elpárologtatásával, szárítással nyerik, számos háztartás asztalán megtalálható.

A gasztronómiában leginkább sütéshez használják, mivel apró szemcséinek köszönhetően jól oldódik.

Emellett az elkészült ételek utósózásához is alkalmazzák, például saláták tetejére is szórják éttermekben. Válasszuk finomítatlan verzióját, mivel így vihetjük be vele a legtöbb ásványi anyagot!

Himalájai só

himalájai só

A himalájai só rózsaszín árnyalatával sokak kedvence. A pakisztáni bányákból érkező sóféle nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból is jó választás.

A hagyományos himalájai só nem tartalmaz ugyanis hozzáadott anyagokat, például csomósodásgátlót.

 A vegyi anyagok hiánya kevésbé erőteljes ízt eredményez.

Jódozott só

Jódozott só a lista legintenzívebb ízű szereplője. A benne található jód kulcsszerepet játszik a pajzsmirigy működésében, mely szervünk az agyműködést támogató hormonok termeléséért is felel.

Erőteljes íze miatt figyeljünk oda, hogy szórását ne vigyük túlzásba ennek se, mivel a túlzott jódbevitel nem tesz jót egészségünknek.

A nyomelem természetesen módon van jelen tengeri halakban is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ cleanplates.com

Magazin ajánló: