0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

Megeszi-e a kutya a telet? – növényvédelmi előrejelzés 10. hét

Februárban a nappali és éjszakai hőmérsékletek minden rekordot megdöntöttek, így a kertészeti növények egy részénél megszűnt a kényszernyugalmi állapot. A nagyon korai élettevékenység magával hozza a növényvédelmi veszélyek kezdetét is.

A következő napok nagy kérdése, hogy „megeszi-e a kutya a telet”.

A legnagyobb gond a mandulával, a korai kajszival és az őszibarackkal van, mert a virágrügyek kifakadtak, megkezdődött virágzásuk. Más gyümölcstermő növények rügyfakadása is elkezdődött, így a körtéé, a birsé, valamint a szilváé. Náluk most még kisebb a gond, de itt is problémás lehet a nedvkeringés beindulása.

A kajszi és a mandula megszokottnál jóval korábbi virágzása miatt nemcsak az elfagyás, hanem a csonthéjas gyümölcsű növények moníliás virágelhalása is veszélyezteti a termést.
Virágfertőző monília kajszin (Fotó: Dr. Aponyi Lajos)

A kórokozó elsősorban a virágokon keresztül fertőzi a csonthéjas termésű növényeket (kajszi, mandula, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva). A gomba bejutva a virágon át megbetegíti a hajtást és a vesszőt is, azok hervadásszerű elhalását okozva. A tél végi rezes lemosó permetezés kiváló alap a megelőzéshez, de virágzásban más készítmények adnak megfelelő védettséget, ekkor kontakt szerves készítmények és felszívódó hatású gombaölőkkel védekezzünk a megfelelő hatás elérése érdekében.

Még kevésbé csapadékos időben is indokolt a virágzásban és sziromhullás idején elvégzett permetezés, mert a kórokozó igen agresszív a csonthéjas fákkal szemben.

Az őszibarack esetében a moníliás fertőzés mellett a tafrinás levélfodrosodásra is legalább hasonló figyelmet kell fordítani. A kórokozót más néven dérgombának is nevezik, de a mostani hőmérséklet még a fertőzés optimális tartományába belefér. A rezes permetezés csak rózsaszínbimbós fenológiai stádiumig lehetséges, utána itt is szerves kontakt és felszívódó készítményeket lehet használni. A tafrinás fertőzésre legjobban a nektaninok és a sárgahúsú fajták a legfogékonyabbak, ezért ezeket a típusokat fokozott védelemben kell részesíteni.

A veszély csupán tartós felmelegedés után múlik el végérvényesen.

A talaj hőmérséklete már megengedi a borsó, a hagymafélék, a sárgarépa, a spenót, a sóska és a petrezselyem vetését, illetve duggatását. Vetés előtt vizsgáljuk át a talajt, ha talajlakó kártevőkkel (cserebogárpajor, drótféreg, lótücsök) találkozunk, végezzük el a vetőágy fertőtlenítését.

A díszkertben nem várhat a rózsák metszése, mert már több centiméteres az új hajtás. A metszés során különösen figyeljünk rá, hogy milyen típusú a rózsánk, mert csak a virágzási jelleg figyelembevételével metszett bokrok nyílnak majd bőségesen. Metszés után a rózsa is meghálálja a rezes lemosópermetezést, különösen, ha ősszel sok csillagrozsdás levelet láttunk rajta.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a Magyar Növényorvos honlapon.

Fotó: Tömpe Anna
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: