0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Nehezebb, mint Asterix 12 próbája

A vásárterületen belüli több száz fős gazdademonstráció mellett nyílt meg a 60. párizsi nemzetközi agrárszalon (SIA – Salon International de l’Agriculture). Emmanuel Macron francia köztársasági elnök 13 órát töltött a február 24-i nyitó napon.

Szerző: Bartha Péter István

Öt ígéretet tett a gazdatársadalom felé: vészhelyzeti pénzügyi tervet, garantált felvásárlási árakat, a mezőgazdaság és élelmiszer-szuverenitás alapvető nemzeti érdekké nyilvánítását, új növényvédőszer-politikát, a tévedéshez való jog elismerését. A feszült szombati napot követően a kiállítás, melyre a szervezők idén is mintegy 600 ezer látogatót vártak, békés keretek között folytatódott.

a francia államfő
Macron egy védettebb vásári területrészen, egy könyöklő körasztalnál megállva, spontán keretek között beszélgetett a gazdák képviselőivel

Az államfőt Marc Fesneau mezőgazdaságért és élelmiszer-szuverenitásért felelős miniszter, valamint a tárcavezető nemrég kinevezett helyettese – a korábban energiaügyi miniszterként szolgáló – Agnès Pannier-Runacher kísérte a 2024. február 24-én, szombaton reggel induló, egész napon át tartó vásárbejáráson.

Mire reggel 8 óra körül megérkezett az ország első embere a Párizs déli részén, a Porte de Versailles-nál található expó területére, az előző este már Párizsban demonstráló gazdák egy csoportja, mintegy 400 fő – jóval a hivatalos nyitás előtt – benyomult a főbejáraton, átjutva a biztonságiakon.

Bent sípoltak, elnök- és kormányellenes jelszavakat skandáltak. Nyolc könnyű személyi sérülés és hat előállítás történt a rendvédelmisekkel történt dulakodások eredményeként. Macron elnöktől távol tartották a tüntetőket, emiatt időlegesen le is zárták az 1-es számú fő pavilont, az elnök és kísérete személyi biztonsága nem forgott veszélyben. Történtek egyéb, cégek ellen irányuló atrocitások is a szalonon, például a Lactalis tejipari óriáscég beltéri standjára trágyát öntöttek tiltakozó tejtermelő gazdák.

Lactalis trágya
A Lactalis tejipari óriáscég beltéri standjára trágyát öntöttek tiltakozó gazdák
Fotó: X (régen Twitter)

Elmaradt a Nagy Vita

A korábban beharangozott, elnöki részvétellel tervezett nagyszabású agrárügyi fórumot, az úgynevezett „Nagy Vitát” (Grand Débat) nem rendezték meg a kiállításon. Macron végül egy védettebb vásári területrészen, egy könyöklő körasztalnál megállva, ingujjra vetkőzve, spontán keretek között beszélgetett a gazdák jelenlévő képviselőivel. A Nagy Vita lefújásának előzménye, hogy az elnöki hivatal az előkészítés során ellentmondásba keveredett a meghívotti kör kapcsán.

Amikor kitudódott, hogy a „Föld felkelői” (Soulevements de la Terre) nevű radikális zöld mozgalmat is meghívták a vitára, akkor a mezőgazdasági érdekképviseleti szervezetek (köztük főleg a legnagyobb gazdaszervezet, az FNSEA) jelezték, hogy nem kérnek az ilyen fórumból.

Nem értettek egyet azzal, hogy egy olyan, szerintük szalonképtelen szervezet kapjon meghívást, amelyik a közelmúlt öntözési beruházásainál véres összecsapásokat folytatott a rendőri erőkkel, valamint gazdákat vegzált, mi több, a kormány fel is oszlatta a mozgalmat – igaz, végül ezt a döntést alkotmányjogi okokból érvénytelenítették, így a mozgalom továbbra is aktív. Macron szombaton úgy nyilatkozott, hogy ő személy szerint nem hívta a Föld felkelőit, hozzátéve, hogy elutasítja az erőszakot. A radikális mozgalom ugyanakkor sajtóközleményben jelezte, hogy az elnöki hivataltól valóban meghívást kaptak a – később törölt – Nagy Vitára.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: