0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Nehezebb, mint Asterix 12 próbája

A vásárterületen belüli több száz fős gazdademonstráció mellett nyílt meg a 60. párizsi nemzetközi agrárszalon (SIA – Salon International de l’Agriculture). Emmanuel Macron francia köztársasági elnök 13 órát töltött a február 24-i nyitó napon.

Ellenzéki megszólalások

Más ellenzéki politikusok is meglátogatták a kiállítást. Manon Aubry, az európai parlamenti választásokra készülő radikális baloldali Engedetlen Franciaország (LFI – La France Insoumise) listavezetője azzal vádolta Macront és Bardellát, hogy ugyanazt a mezőgazdasági modellt védik, nevezetesen az agrár-ipari mezőgazdaságot, fenntartva a növényvédő szerektől való függőséget.

A Nemzeti Tömörülés EP-listavezetője, Jordan Bardella ugyancsak megjelent a kiállításon, számos gazdát, kiállítót végiglátogatva. Az európai parlamenti választásokra vonatkozó közvéleménykutatási adatok szerint élen álló párt képviselője úgy fogalmazott, hogy „meg akarja változtatni a francia mezőgazdaság szoftverét”.

A gazdasági patriotizmus és a szabadkereskedelmi megállapodásokból való kilépés mellett foglalt állást, mert bár, mint mondta, elméletben a kereskedelmi megállapodások előnyösek is lehetnének a francia mezőgazdaság számára, azok megítélése szerint hátrányosak országára nézve.

A Nemzeti Tömörülés részéről emlékeztetett, hogy Macron elnök és politikai tábora volt a gazdák számára jelentős terhekkel járó európai Zöld Megállapodás (Green Deal) egyik támogatója, és ezt nem lehet meg nem történtté tenni.

Gabriel Attal miniszterelnök is ellátogatott a kiállításra, keddi bejárása alatt a szombati nyitónaphoz fogható rendzavarás nem történt. Bardella látogatása kapcsán Attal azt nyilatkozta, hogy az agrárszalon „nem egy médiacirkusz, és azt nem szabadna eszközként felhasználni”, valamint azt is kijelentette, hogy „nem a külföld az ellenségünk, hanem a szabályozatlan piacgazdaság”. A Nemzeti Tömörülés vezetőit „az agrárválság potyautasainak” minősítette. A miniszterelnök a pénzforgalmi problémák kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a bankokkal tárgyaltak, azok vállalni fogják a törlesztőrészletek átütemezését és egyéb könnyítéséket. Agnès Pannier-Runacher mezőgazdasági miniszterhelyettes megerősítette, hogy a kormány törvényben kívánja biztosítani az agrárium számára a vízvisszatartást szolgáló infrastrukturális fejlesztések megvalósítását.

Vezetői engedélyek harmonizálása?

Kapcsolódó hír, hogy a Francia Kommunista Párt és a Nemzeti Tömörülés is felvetette azt a témát, hogy az EU-ban új traktorvezetői engedélyek megszerzését akarnák előírni. Franciaországban jelenleg a gazdáknak nem kell külön engedély a traktorok vezetéséhez. Francia sajtókommentárok szerint csak részben megalapozott a jogosítvány előírása miatti aggodalom. Nem alaptalan, mert általában a gépjárművezetői engedélyek uniós összehangolásáról valóban tárgyal az EU döntéshozatali mechanizmusa.

Az európai néppárti (EPP) frakció által kezdeményezett, traktorvezetői engedélyeket harmonizáló intézkedést viszont egyelőre nem fogadták el, és az Európai Bizottság korábban nem tett erre irányuló javaslatot.

Nem világos, hogy ez a harmonizáció jogosítványszerzési kötelezettséget írna-e elő mindenhol (ott is, ahol eddig nem kellett semmilyen engedély a vezetéshez), vagy kölcsönösen egyenértékűnek ismerne el minden nemzeti rezsimet. A hírek szerint a francia EPP-s képviselők nem támogatták saját frakciójuk javaslatát.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: