0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

Egy méhgyilkos cukor és a rákkutatás

Egy tudományos kísérlet, melyet a méhek inspiráltak és melynek az eredménye igen ígéretes a rák legyőzésében.

Már egy évszázada ismert a kutatók számára, hogy a méhek, amennyiben mannózt, (egy molekulájú cukor) fogyasztanak, elpusztulnak. A méhek nem rendelkeznek ugyanis a mannóz feldolgozásához szükséges enzimmel. Ezt a jelenséget  méh-szindrómának nevezték el.

Az is ismert volt, hogy laborkörülmények között a mannóz gátolja a rákos sejtek burjánzását. Azonban nem tudtak magyarázatot adni erre a jelenségre. 
Illusztráció

Ezért egy nemrégiben végzett kísérletben japán kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a méh-szindróma és a mannóz rákellenes tulajdonságai között van-e összefüggés, vagyis ugyanaz a hatásmechanizmus áll-e a kettő mögött.

A kutatócsoport a kísérletben genetikailag módosított emberi fibrószarkomából vett sejteket használt – ez egy kötőszövetet érintő ritka rákfajta – és létrehozta a méh-szindrómát. Megállapították, hogy a ráksejtek, amelyekből hiányzik a mannóz feldolgozásához szükséges enzim, lassabban szaporodnak és sokkal érzékenyebben reagálnak a kemoterápiára.

Egész konkrétan azt lehetett megfigyelni, hogy a méh szindróma kiváltása folytán a ráksejtek nem voltak képesek a DNS építőelemeit szintetizálni és “sokszorosítani” .’ Ez segít megmagyarázni a laboratóriumban megfigyelt mannóz rákellenes hatását.

Az eredmények láttán a rák leküzdésének gyakorlatában legalább két fontos következtetést lehet levonni:

1. Amennyiben olyan rákfélék ellen használják a mannózt, melyekben csekély mértékű a mannóz feldolgozásához szükséges enzimtermelés, a mannóz alkalmazása jó kiegészítője lehet a kemoterápiának. 

2. A rákos sejtekben az cukrok glikolizációjának (lebontásának) biológiai működése alig kutatott terület, ezért potenciális kezelési módszerek tárháza lehet, amely csak arra vár, hogy felfedezzék.

A tanulmány teljes egészében ezen a címen olvasható el:

Yoichiro Harada, Yu Mizote, Takehiro Suzuki, Akiyoshi Hirayama, Satsuki Ikeda, Mikako Nishida, Toru Hiratsuka, Ayaka Ueda, Yusuke Imagawa, Kento Maeda, Yuki Ohkawa, Junko Murai, Hudson H Freeze, Eiji Miyoshi, Shigeki Higashiyama, Heiichiro Udono, Naoshi Dohmae, Hideaki Tahara, Naoyuki Taniguchi (2023) Metabolic clogging of mannose triggers dNTP loss and genomic instability in human cancer cells eLife 12:e83870

méhek
Illusztráció

Ajánljuk még:

Mi jöhet még? Újabb méhparazita a láthatáron

Engedélyt kapott az első varroa ellenes oxálsav tartalmú szer Németországban

Mézes élet ütőfákkal

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: