0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 24.

Barlangoljunk a főváros utcái alatt!

Az Agrárminisztérium Barlangoljuk! kampányának részeként egész márciusban extra programokkal és kedvezményekkel várják a látogatókat a főváros négy turisztikailag kiépített barlangjában.

Budapestet nem véletlen nevezik a barlangok fővárosának, hiszen a világ egyetlen olyan fővárosa, amelynek közigazgatási területén 174 barlang van nyilvántartva.

Pál-völgyi-barlang
A Pál-völgyi-barlang.
Forrás: Wikimedia Commons

A Magyar Nemzeti Park Igazgatóságokkal együttműködve az Agrárminisztérium 10. alkalommal hirdette meg a Barlangok Hónapja programsorozatot, melynek köszönhetően az elmúlt évek során harmadával nőtt a hazai barlangok látogatottsága.

Idén a fővárosban a Pál-völgyi-, a Szemlő-hegyi, a Mátyás-hegyi- és a Budai Vár-barlang várja összevont, kedvezményes belépőjegyekkel és kivételes, más alkalommal nem látogatható helyszínekre tervezett túrákkal a látogatókat.
Szemlő-hegyi-barlang
A Szemlő-hegyi-barlang.
Forrás: Wikimedia Commons

Ezen a hétvégén tárlatvezetéses sétákon ismerhetik meg az érdeklődők a Szemlő-hegyi-barlang történetét, megtudhatják hogyan fedezték fel a kutatók a ma ismert turista útvonalat, és a megszokottól eltérően az egykori felfedező bejáraton, az Örvény-folyosón keresztül hagyhatják el a barlangot. Vasárnap pedig Budapest földalatti virágoskertjeként elnevezett, különleges cseppkőképződmények keletkezéséről hallhatnak előadást a résztvevők. Az előadásokkal mellett a látogatók számára nem járható Budai barlangokról lesznek 3D filmvetítések.

Szakvezetéses túrával készülnek a Pál-völgyi-barlangban is, mely több mint 30 km-es hosszúságával hazánk egyik leghosszabb összefüggő barlangrendszere. Hétvégente a budai termálkarszt kialakulását, valamint a város alatt húzódó barlangrendszerek felfedezésének és kutatásának történetét ismerhetik meg a kirándulók.

A vezetett séták mellett egészségügyi szempontból is hasznos felkeresni ezeket a védett természetvédelmi helyszíneket, ahol a mintegy 100%-os relatív páratartalom és az alacsony porkoncentráció kedvező élettani hatással van a légzőszervi betegségekkel élők számára.

A Szemlő-hegyi-barlang csaknem 300 méteres kiépített szakasza utcai viseletben, akár babakocsival, akár kerekesszékkel is bárki számára látogatható.

Hazánk barlangjai az élettelen természeti értékeink közé tartoznak, azaz megújulni képtelenek, ezért az Agrárminisztérium fokozott figyelmet fordít állagmegóvásukra. A KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) keretében

mintegy 1, 5 milliárd forintot fordított az állam a magyarországi barlangok állagmegóvására.
Ez is érdekelheti:
Forrás: AM közlemény