0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

A talaj szerepe a permakultúrás gazdaságban

A permakultúra olyan termelési rendszer, amely leginkább tükrözi a természetes ökoszisztémák tulajdonságait. Éppen ezért saját kertünkben is arra kell törekednünk, hogy mi se pazaroljunk el semmit,...

… sem anyagot, sem energiát, hasznosítsunk mindent újra. Így válhat a mi rendszerünk is fenntarthatóvá és rugalmassá, ami felkészít minket a nagyobb problémák kivédésére, amilyen például a klímaváltozás. A permakultúrás kertben minden mindennel összefügg, a tervezésben érdemes fontossági sorrendet felállítani.

permakultúra szalma mélymulcs
Talajfelszín takarása szalmával mélymulcs ágyásokban

Nézzük először, hogyan gondolkodik a permakultúra a talajról. Hogyan történik ez a természetben? A természetes erdő talaját mindig takarja a lehullott lomb és az aljnövényzet, lombtalan állapotban tavasszal ezt megfigyelhetjük a gyönyörű kora tavaszi virágmező képében. Hogyan használja és ápolja a talajt a permakultúra a gazdálkodás során?

A talajunk élő rendszer, amelynek tulajdonságai meghatározzák a használatát. Ilyen például a talaj tápanyagtartalma, szerkezete, vízháztartása.

A talaj három legfontosabb fizikai tulajdonsága a talaj szemcseösszetétele (mechanikai összetétel, fizikai talajféleség), szerkezete, porozitási viszonyai. A talajszerkezet megmutatja, hogy mennyire laza (váztalajok, homok) vagy tömör (agyag) a talajunk. Jó szerkezetűnek számítanak a vályog-, és a vályogos agyagtalajok.

A gazdálkodás szempontjából fontos tulajdonság a talaj természetes termékenysége, ami termőhelyet ad a növényzetnek, a termesztett kultúráknak, és élőhelyet a talajélőlények és talajközeli élőlények számára.

A borsó az előző kultúra maradványai közt nevelkedik
A borsó az előző kultúra maradványai közt nevelkedik
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: