0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

A talaj szerepe a permakultúrás gazdaságban

A permakultúra olyan termelési rendszer, amely leginkább tükrözi a természetes ökoszisztémák tulajdonságait. Éppen ezért saját kertünkben is arra kell törekednünk, hogy mi se pazaroljunk el semmit,...

A talajtakaró növényfajok alapvető feladata az árnyékolás, hőszigetelés, a víz megőrzése, a gyomszabályozás. Legfontosabb feladatuk a szerves anyag körfogásának fenntartása a talajfelszín közelében, saját növényi maradványaik lebomlása és tápanyagként való hasznosulása révén. Másik fontos feladat a tápanyagok feltárása, illetve megkötése, gyűjtése. Ebből a szempontból a pillangós fajok speciális helyzetben vannak, a gyökérzetükön szimbiózisban élő nitrogénkötő baktériumok jelenléte miatt. Növénytakaró hiányában a feltárt és jelenlévő tápanyagok nem hasznosult és kötődött része mélyebb rétegekbe mosódik, így elveszik a haszonnövényeink számára.

A talajfelszínen fölfelé álló levél jelzi a földigilisztatevékenységét, ahogy behúzza azt a járatába
A talajfelszínen fölfelé álló levél jelzi a földigiliszta tevékenységét, ahogy behúzza azt a járatába

Ezért is fontos a permakultúrás rendszerekben gyakran alkalmazott évelő fajok jelenléte, melyeknek mélyre hatoló gyökérzete felveszi és hasznosítja az egynyáriak és sekélyen gyökerezők számára már hasznosíthatatlan tápanyagokat a vegyeskultúrás termesztésben vagy az erdőkertrendszerben.

A talajtakarók és zöldtrágyanövények harmadik fontos feladata a talaj termékeny rétegének lazítása, művelése.

Számos faj gyökérzete kiválóan alkalmas erre, az utóbbi időben terjedőben van a talajművelő retek (tillage radish: Raphanus sativus var. longipinnatus) alkalmazása, amely vastag és mélyre hatoló gyökerével műveli a talajt. Az elpusztult talajtakaró növények gyökérzetének helyén kialakuló csatornák, járatok segítik a talaj átjárhatóságát, a levegő és víz bejutását a talaj mélyebb rétegeibe. A természetes és vetett talajtakarók és a kultúrnövényeink gyökérzete a talajélet kialakulásának fő forrása. A talajtakaró növényeink kiválasztásában fontos szempont a gyors kelés és növekedés, valamint a jó gyökérfejlődés (mustár, olajretek, bükköny), amelyek segítik a talaj lazítását a gyökérzetükkel.

Földigiliszta munkában – mulcsanyagot, levelet húz be ajáratába és szerves trágyát termel
Földigiliszta munkában – mulcsanyagot, levelet húz be a járatába és szerves trágyát termel
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: