Jelenleg 86 hektár a szőlőültetvényt művelnek Szigetcsépen és Lesencefaluban. A Balaton-felvidéki területen 12 hektárral rendelkeznek, amiből 10 hektár a szőlőültetvény. Terveik szerint 20-30 hektárt fognak selejtezni, melyek már megértek a kivágásra. Ám azt sem zárják ki, hogy nyomban telepítenénk vissza, ha valami jövőképet látnának a szőlőtermesztésben.
A Gál családban zajlik a generációváltás, fiuk szőlész-borász és növényorvos, lányuk pedig aktívan részt vesz a kereskedelemben. „A generációváltás nem nehezen megy, hanem lassan – pontosít -, de hál’ Istennek nálunk semmi gond nincs. Van, amikor úgy gondolom, hogy jó lenne gyorsítani, aztán utána meg úgy, hogy mégsem, de jól vagyunk, és normális ütemben mennek a dolgok.”
Részben a klímaváltozás, részben pedig a fogyasztói szokások változása miatt előtérbe kerültek az illatosabb, könnyedebb, fehér, rozé vagy vörösborok, s ebben a Gál Pincészet verhetetlen. Ezt a vonalat is akarják továbbra is követni a vörösborokban, holott a vörösbornak nincs nagy keletje. A feldolgozott szőlőik többségéből fehér és rozé bor készül. Új telepítések fordulnak a közeljövőben termőre, ezáltal sokkal jobban tudják a terméskorlátozást alkalmazni. A fehérborok tekintetében látják a tendenciákat, és ennek előnyeit. Mint Gál Csaba elmondta, továbbra is 70 és 80 százalék között van a helyi értékesítésük.
– fűzte hozzá.
Gál Csaba a szőlővel foglalkozik, míg felesége a borász (Gálné Dignisz Éva 2013-ban elnyerte az Év Bortermelője Díjat, a díj történetében első nőként), harminc éve a legnagyobb egyetértésben dolgoznak.
Szigetcsépen az elmúlt évszázadban a Kékfrankos és a már Rajnai rizling bizonyított, de érdekes módon a fogyasztók inkább az Olaszrizling felé hajlanak. Pedig tíz hektár Rajnai rizling területük van, s bár ezt is nagyon szeretik, de szőlőként eladni nagyon nehéz.