Egy kivételes összejövetel Szigetcsépen, ahol a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet oktatói-kutatói, a töki Nyakas Pincészet kollégái és a Gál Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosai évről-évre találkoznak. Mindebben pedig Maya Ernő az összekötő kapocs, illetve a szakmaiság és a barátság. A 2022-ben elhunyt borász és tanítómester, aki a Kertészeti Egyetem szigetcsépi tangazdaságában nevelte a fiatal borásznemzedéket, később Tökön mutatott példát a borkészítésből.
illetve idén alapításának harminc éves évfordulóját ünnepli a szigetcsépi Vitis Labor Kft. – amely kezdetben szőlőtermesztéssel, szőlőértékesítéssel és szőlő-szaporítóanyag-előállítással foglalkozott -, illetve huszadikat a Gál Szőlőbirtok és Pincészet.
A Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben, míg a 2011-ben vásárolt Balaton-felvidéki területeken Lesencefalu határában fekvő ültetvényekben készült borok viszik a Gál Szőlőbirtok és Pincészet hírét. Nem is eredménytelenül, hiszen számtalan hazai és nemzetközi díj bizonyítja a szőlész férj és a borász feleség összeszokott munkáját.
Nagyon nagy potenciált láttam benne, és igyekeztünk mindent kihozni belőle, ami csak lehetséges”- ragadtam el a bogrács mellől Gál Csabát, aki elmondta, valamikori királyi, királynői birtok volt, margitszigeti apácáké. Innen, Szigetújfaluból annak idején Mária Terézia udvarába vittek borokat, történelmi följegyzéseket. „Elkészült a Szigetség – ahogyan a népies nevén hívták a Csepel szigetet – történetének földolgozása, és ilyenkor mindig felmerül bennünk, hogy mi is a történelmi borvidék? Az már annak számít, ahol Ráckevén 1526-os följegyzések vannak a szőlőadóról?”- tette fel a kérdést a szakember.
Komoly területnek az örökösei, hiszen nem csak volt királyi birtokon dolgoznak, de a Kertészeti Egyetemnek is itt volt a tangazdasága. A szőlőültetvényeken, a borokon keresztül is látható, igyekeznek méltó utódok lenni.
„Volt idő, amikor háttérbe szorult ez a terület, hiszen a Kunsági borvidéknek része. Viszont szülőhelye az üde, friss boroknak, mint ami a poharadban van, amiket a fogyasztók is egyre inkább kedvelnek. Sok hírvivőnk van”- nyugtázta a borász szakember, a tisztességes munkának – ez nem közhely -, előbb-utóbb megvan az eredménye. Ahogyan mondja, semmit különlegeset nem csináltak, csak azt tették, amit más szőlész-borász.
Miközben egyik oldalról lépésről lépésre építettétek fel a vállalkozást, másik oldalról pedig fokozatosan építettétek le a területeket.
– hívta fel a kialakult helyzetre Gál Csaba.