0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Szigetcsépi anzix: találkozó a 2013-as Év bortermelőjénél

Egy kivételes összejövetel Szigetcsépen, ahol a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet oktatói-kutatói, a töki Nyakas Pincészet kollégái és, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosai évről-évre találkoznak

A szigetcsépi találkozón 41 bor került a poharakba (s nem mellékesen a szünetben – a hagyományoknak megfelelően – 14 kolbászmintát is zsűrizhettünk), ami jó alkalmat adott a szakmai beszélgetéshez.

A szőlőtermesztés és a borkészítés mellett terítékre került a borértékesítés és a marketing is. Azt a szakma bebizonyította, hogy ma mindenki megtanult bort előállítani, viszont az értékesítéssel vannak nagy gondok.

Méltánytalannak érzik, hogy minőségi borokra sincs megfelelő kereslet megfelelő áron, amit helyben nem lehet megfejteni, ez komolyabb elemzést igényelne. Mintha magára hagyták volna az ágazatot, mindenki a saját kis csónakjában evez, egyedül próbálkozik megjelenni a piacon. Ez óriási probléma. Az alkoholmentes bor kifejezés többekben megütközést keltett. Szögezzük le – hangzott el – a bor alkoholos ital, az alkoholmentesített készítmény vakvágány. Ne hagyjuk bemagyarázni a fogyasztóknak, hogy ez jó. Ne olyanok tematizálják a borfogyasztói véleményt, akik egy tanfolyamon szerezték a tudásukat. A leghétköznapibb szakmai is végzettséghez van kötve, borász pedig mindenkiből lehet. A bort több ezer éves távlatban kell nézni, a divatok csak átmenetiek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: