A szigetcsépi találkozón 41 bor került a poharakba (s nem mellékesen a szünetben – a hagyományoknak megfelelően – 14 kolbászmintát is zsűrizhettünk), ami jó alkalmat adott a szakmai beszélgetéshez.
Méltánytalannak érzik, hogy minőségi borokra sincs megfelelő kereslet megfelelő áron, amit helyben nem lehet megfejteni, ez komolyabb elemzést igényelne. Mintha magára hagyták volna az ágazatot, mindenki a saját kis csónakjában evez, egyedül próbálkozik megjelenni a piacon. Ez óriási probléma. Az alkoholmentes bor kifejezés többekben megütközést keltett. Szögezzük le – hangzott el – a bor alkoholos ital, az alkoholmentesített készítmény vakvágány. Ne hagyjuk bemagyarázni a fogyasztóknak, hogy ez jó. Ne olyanok tematizálják a borfogyasztói véleményt, akik egy tanfolyamon szerezték a tudásukat. A leghétköznapibb szakmai is végzettséghez van kötve, borász pedig mindenkiből lehet. A bort több ezer éves távlatban kell nézni, a divatok csak átmenetiek.