0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Belépés a hógömbbe: Állattenyésztő ökobirtok Tardonán

Amikor belépünk a Horhos-völgyi ökobirtok domboktól ölelt, behavazott területére, kicsit úgy érezzük magunkat, mint aki a világ legszebb hógömbjébe érkezett. Arra gondolunk, hogy ez olyan, mint egy megvalósult álom, és kiderül, hogy tényleg az.

A jegyespár a baromfit maga vágja, a négylábút vágóhídra viszi, de semmit sem adnak le a felvásárlónak, hanem mindent maguk dolgoznak fel és értékesítenek. Ennek fő formája a vákuumcsomagolt friss hús, de ha idejük engedi, különböző füstölt termékeket, a maguk számára pedig túrót és sajtot készítenek.

Ami hamar szemet szúr, hogy a birtokon az utolsó villanypásztorig minden ízléses, igényes, takaros és csinos. Egy fa épületváz például úgy fest, mintha pajtaszínháznak vagy rusztikus rendezvényhelyszínnek készülne, de kiderül, hogy „csak” takarmány- és géptároló lesz. Bár minden katalógusba illik, nem vendéglátásra készülnek.

– Nem szeretném, hogy bármit csak odacsapjunk. Ha valamibe belefogunk, azt csináljuk meg száz százalékra, és csak utána kezdjünk másba!

– magyarázza Dani.

A birtokot Dani szülei segítségével, az állatokat, épületeket, felszerelést saját megtakarításaikból vették és veszik – ahogy a forrásaik engedik. Dani állattenyésztő mérnökként végzett Gödöllőn, de tíz évig egy multinacionális cég létesítményüzemeltetési üzletágát vezette. Közben pedig spórolt, mivel mindig saját gazdaságot akart.

A gazdálkodás mellett „polgári” munkája is van a párnak. Anna polimertechnológus, gépészmérnökként egy német cég értékesítője. Műanyagipari színezékeket árul Szlovéniában, Magyarországon és Romániában, míg Dani egy takarítással és üzemeltetéssel foglalkozó családi vállalkozásban tevékenykedik. A gazdaságot 90 százalékban ketten látják el, de bizonyos szezonális feladatokhoz családi, illetve baráti segítséget is igénybe vesznek.

70 hektáron gazdálkodnak, aminek egy része bérelt terület. Gazdaságuk legnagyobb része gyep, a 20 hektárnyi szántón pillangósokat, lucernát termesztenek a szénakészítéshez.

A baromfitakarmányt az egyetlen hazai minősített biotakarmány-­keverőtől, a tiszakécskei Éden Majorból veszik. Legelőik közel 90 százaléka Natura 2000-es terület, 23 hektár pedig minősített ökológiai gyep.

Törekszenek arra, hogy legyen őshonos haszonállatuk, de mivel ezeknek a termelékenységére nem lehet minden szempontból építeni egy gazdaságot, baromfiból értékesítési célra olyan fajtákat nevelnek, amelyeknek a hústermelése és takarmányhasznosítása gazdaságosabb. Pulykából tavaly őshonos réz-, egy évvel korábban pedig bronzpulykát tartottak. Előbbinek átlagosan 3,5-4,5 kiló volt a vágott súlya, utóbbinak pedig még ennél is jobb.

ökobirtok Tardonán

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: