0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Száz tonna alma egy hektáron

Nyíregyházán, a BASF almatermesztési tanácskozásán hallhattunk a ma leghatékonyabbnak tartott ültetvényekről és a gyümölcsösök gépi műveléséről, egészen a szedőrobotokig. A futurisztikusnak tartott megoldások egy része már gyakorlatban is vizsgázott.
Több cég fejleszt szedőrobotot, amelyek egyelőre kísérleti fázisban vannak

Mára hazánkban is teljesen elterjedt a karcsú orsó koronaforma a gyümölcstermesztésben, de az 1990-es években kezdett művelésmód-fejlesztés nem állt meg, a vezető almatermesztő vidékeken a hektáronkénti 100 tonnás termést célozták meg. Takács Ferenc, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa szerint

Dél-Tirol, az amerikai Washington állam, valamint Új-Zéland fejlesztéseire kell figyelnünk.

A növénytermesztésben a legfontosabb tényező a fény: akkor tudjuk elérni a biológiailag lehetséges maximális hozamot, ha a legtöbb fényt hasznosítani tudják a növények. Ültetvényekben erre a kétdimenziós gyümölcsfalak képesek, amelyek koncepciója az új-zélandi Stuart Tustintól származik. Ezek a szuperültetvények olyan keskeny sorokból állnak, hogy teljesen átjárja a lombkoronát a napfény. A sortávolság 1,5-2 méter, a tőtávolság a koronaforma függvénye. A keskeny lombfalat különféle koronaformájú fák alkothatják a kéttengelyű bibaum fáktól kezdve az UFO koronáig, ami egy lehajlított tengelyen kialakított függőleges, egyforma erős termőgallyakból áll. Ezekhez a rendszerekhez erős támrendszer tartozik, és mivel könnyen áttekinthetők, a gépesítésük, robotokkal való művelésük is megoldható.

Több cég fejleszt szedőrobotot, amelyek egyelőre kísérleti fázisban vannak

Ha pedig valaki képes egy hektáron 100 tonna jó minőségű almát termeszteni, akkor nem kérdés, hogy megéri-e a robotizáció, folytatta a gondolatot Drén Gábor almatermesztő.

A robotokra azért van szükség, mert a munkaerőhiány a legnagyobb gond a gyümölcstermesztésben: becslések szerint a termés ötöde megy veszendőbe minden évben, ami 20 milliárd dolláros veszteség.

Szedőrobotot több cég is fejleszt, a Tevel szedődrónjai jutottak legtovább a gyümölcs minőségének meghatározásában, ugyanis szín, érettség, méret, súly és betegség szerint válogatják ki a szedendő almát. A munkasebességen még javítani kell, a bemutatott videó alapján. A Kuka szedőrobotja gyorsabban dolgozik.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: