0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Hét tipp a boldog gyomor érdekében

Az emésztés egymásra épülő folyamatok összessége, amelyben minden szerv munkája egyformán fontos, és ha bárhol üzemzavar lép fel, az a többire is kihat, megnehezítve a dolgukat és veszélybe sodorva az egész emésztés sikerességét.

étkezés élelem táplálék gyomorElképesztően mostohán tudunk bánni  emésztőrendszerünkkel. Bedobálunk egy halom ételt és arra számítunk, hogy minden úgy zajlik le majd bennünk, ahogyan az a tankönyvekben meg vagyon írva. Van ezzel egy kis gond, mégpedig hogy a könyvekben az szerepel, hogyan történnek ezek optimális esetben. De a valóság ettől gyakran nagyon-nagyon távol áll.
A gyomrunk rengeteget dolgozik miattunk, megérdemli, hogy mi is foglalkozzunk az igényeivel.

Előkészítés

Szánjunk elegendő időt az étel alapos megrágására, mert a kevésbé feldolgozott darabok, a mértéktelen habzsolás, a sietve, stresszesen, illetve mérgesen való étkezés megzavarja a gyomor savtermelését. A gyomor az egész emésztés sikerességében meghatározó szerepet tölt be, mivel a gyomornak kell gondoskodnia a táplálék fehérjetartalmának előemésztéséről.

Az erős gyomorsav egyes vitaminok és ásványi anyagok hasznosulásához is szükséges. Gyenge vagy csekély gyomorsav esetén fehérje- és vitaminhiányos állapot alakulhat ki.
száj evés macaron gyomor édesség

„Ne oltsuk el a tüzet”

A szervezet rengeteg vizet igényel az emésztéshez. Ennek egy részét az élelmiszereink biztosítják. Viszont az étkezés közben vagy közvetlenül utána fogyasztott nagyobb mennyiségű folyadék, felhígítja az emésztőnedveket, -enzimeket, ennek következtében pedig gyengül az emésztés. A szervezet hidratálását ajánlott inkább a főétkezések közötti időszakban megtenni.

A kevesebb, több

Fogyasszunk kevesebbet, jól megrágva és a gyomor kapacitásának csupán 80%-át használjuk ki. Jobb, ha úgy állunk fel az asztaltól, hogy nincs csurig töltve a tartályunk, mert akkor a gyomor könnyebben meg tudja keverni és jobban át tudja itatni emésztőnedveivel a gyomortartalmat. Néhány perc múlva egyébként is megszűnik az a pici hiányérzet. És nagyobb az esélye, hogy a gyomortartalom a nyelőcső felé visszaáramlik, ha előzőleg túl sokat, túl nehezet és túl gyorsan ettünk.

Ha annyit eszünk, amennyit csak bírunk, egészen biztos, hogy megterheljük a gyomrot. Aminek következtében többszáz más, nem az emésztéshez kapcsolódó program sehogy vagy hibásan fog lefutni testünkben.

kimchi savanyúság élelmiszer gyomor egészség egészségesInkább korábban, mint túl későn

Ajánlott úgy megtervezni étkezéseink idejét, hogy az utolsó a lefekvés előtt minimum 4 órával korábban legyen. A késői étkezés meg fogja keseríteni az éjszakánkat. Hosszú órákon keresztül rostokol az étel a gyomrunkban, amely éppen a pihenő idejét szeretné tölteni, tisztán és üresen. Mindezt rémes álmok tetézhetik. Az éjszaka a gyomor számára is a regenerálódásról és a helyreállításról kellene, hogy szóljon. A szervezetben ilyenkor tudna zökkenőmentesen lezajlani az autofágia jelentősebb része. Az emésztés folyamata ilyenkor egyáltalán nem helyénvaló, és csak a szervezet erejét pazarolja.

Néha szüksége van egy kis nyugalomra

A gyomor nyugalma az étkezést követően hasonlóképpen fontos, mint az, hogy ne rohanás közben, stresszesen, vagy rossz hangulatban együnk. Jól fog esni neki, ha evés után egy negyed- vagy félórácskát még nyugton maradunk, és csak azután térünk vissza dolgozni.

tejtermék élelmiszer emésztés gyomorElérkezett a búcsúzás ideje

Ha több alkalommal megfigyeljük, hogy valamely étellel nehezen boldogul a szervezetünk, helyesebb elengedni, minthogy pirulák után nyúlnánk. Nagyjából 35 éves kor körül csökken a gyomorsav, ami számos problémát okozhat, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy ugyanazokat az ételeket fogyasszuk, mint fiatalabb korunkban.

Mértékletesség

Javasolt csökkenteni a szénsavas italok, a kávé, a csokoládé, a zsíros húsok, sajtok, az olajban sült ételek, egyes fűszerek fogyasztását, mert mind lazítják a gyomor záróizmát. Aminek az a következménye, hogy ilyen ételek és italok fogyasztása után gyakrabban tapasztalhatjuk, hogy a résen visszafelé áramlik a gyomortartalom, és fájdalmas felmaródást okoz a nyelőcsőben. Amennyiben ez gyakran megesik, a gyomorsav kikezdi a fogzománcot is.

A gyomor sok mindennel elboldogul, amit belé gyömöszölünk, viszont bizonyára jó néven venné, ha kicsivel megfontoltabbak lennénk.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu