0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Természetközelben a Pilikán Parkban

Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus főigazgató-helyettese nemrég családi vállalkozásban megálmodta, majd megnyitotta a Pilikán Parkot Cserszegtomajon.

A korábbi piac miatt működött egy melegkonyhás vendéglátóhely is az ingatlanon, mellyel kapcsolatban nagy álmom, hogy egy helyi termékeket felhasználó vendéglátóhelyet tudjunk nyitni. Szőlészként célom továbbá egy szőlőültetvény telepítése is.

A terület egy részén pedig juhokat kezdtünk el tenyészteni.

Végül pedig – a labdarúgás szerelmeseként – gyermekkori álmom egy saját focipálya, melynek kialakítását tavaly már szintén elkezdtük.

Háromhektáros birtokról van szó, mit kell tudni a területről?

– A Pilikán Park a festői szépségű Cserszegtomajon, Hévíz és Keszthely közvetlen vonzáskörzetében helyezkedik el, 3,5 kilométerre a Balaton-parttól, a Georgikon Pincészet (anno Festetics-birtok) szomszédságában és a Balatonfelvidéki Nemzeti Park ölelésében. A park különböző pontjairól lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra, a Georgikon Szőlészeti-Borászati Birtok dűlőire, a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkra és a Keszthelyi hegységre. A terület – szőlészeti és borászati szempontból – a Balatonfelvidéki Borvidékhez tartozik és a szőlő termőhelyi kataszteri rendszer szerint egy kiváló adottságokkal rendelkező ökotóp.

Folyamatban van egy ökológiai arborétum kialakítása. Mit láthatnak majd az érdeklődők?

– Igen, bár arborétumnak még nem hívnám, de nagyon fontosnak tartom a biodiverzitást és azt, hogy lehetőség szerint környezetkímélő módon éljünk, gazdálkodjunk és alakítsuk ki életterünket.

Az elmúlt négy évben folyamatosan és szisztematikusan kezdtünk el különböző értékes fajokat telepíteni a területre,

mellyel célunk, hogy a turisztikai attrakcióinkat a környezettel és tájképpel összhangban alakítsuk ki. Vízióm az, hogy minél szélesebb spektrumú mini arborétumot hozzunk létre, kiemelten örökzöld fajok telepítésével, ezáltal is hozzájárulva – magunk módján – a klímavédelemhez.

A birtokon állattenyésztés is zajlik, erről a tevékenységről mit kell tudni?

– Hobbiként foglalkozunk állattenyésztéssel. Ez gyakorlatilag onnan indult, hogy feleségemmel ajándékba birkákat kaptunk a nagy birtokra. Egy kossal, hat jerkével és három anyajuhval indultunk, s most már tizen­nyolc állat van az állományban. Ezek reményeim szerint a következő években teljesen környezet- és klímabarát módon, ragyogóan elvégzik a gyepfelület karbantartását, ami, szemléletem szerint, termékenyebb talajt és gazdagabb flórát is eredményez.

Többféle fajtával dolgozom, mert az a célom, hogy a régi háztájira jellemző, vegyes állomány alakuljon ki, nem cél egy mintagazdaság vagy egy tenyészet kialakítása.

A fő vonulatot a merinók adják, ezen kívül lacaune, ile de france fajták és suffolk keverékeink is vannak. A kisbárányok lacaune fajtájúak, ez egy nagyon jó tejhasznú fajta, a tejéből készítik a rokfort sajtot. A birkákra szinte családtagként tekintünk és számomra a mindennapos munka mellett egyfajta kikapcsolódás is a velük való foglalkozás.

Nemrég ikerbárányok születtek…

Szabó Péter: a turizmus mellett a sportpálya-fejlesztés, az arborétum kialakítása, az állatállomány bővítése is tervben van

– Igen, ráadásul két héten belül két iker­ellésünk is volt: egy suffolk jerkénk és egy lacaune anyánk is ikreket hozott világra. Szerencsére semmilyen komplikáció nem volt, nagyon szépen nevelik a bárányokat, akik így szépen fejlődnek.

Mennyire keresik manapság az emberek a házi termékeket, miért fontosak ezek? A Pilikán Park piacán mi mindent kínálnak?

– Meglátásom szerint egyre inkább kardinális kérdéssé válik és egyre többen ismerik fel a helyi termékek jelentőségét.

Egyrészről a helyi vállalkozások erősítése hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez, a munkahelyteremtéshez, a fenntarthatósághoz is, hiszen kevesebb távolságot kell megtenni a termékek eljuttatásához, így csökken a szállítási és környezeti költség, valamint a szén-dioxid-kibocsátás.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: