0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Ismét utcára vonultak a gazdák Brüsszelben, rendőrök léptek közbe

Kedden európai uniós agrárszabályok ellen tiltakozva belga gazdálkodók zárták le az uniós intézményeknek is otthont adó Schuman teret és az oda vezető utakat Brüsszelben, a rendőrség vízágyút és a könnygázt is bevetett oszlatásukra.

Abból a célból, hogy biztosítsák az EU-tagországok agrárminisztereinek bejutását találkozójukra Brüsszelben – írja az MTI.

Brüsszelben
Brüsszel.
Forrás: Freepik

A belga főváros uniós negyedének forgalmát kedd kora reggeltől kezdve legkevesebb 300 traktoros gazda akadályozta, a tiltakozók a nap folyamán szalmabálákat és gumiabroncsokat égettek el, valamint petárdákat gyújtottak.

Az uniós negyed több metróállomása zárva volt, a szerelvények ezeken az állomásokon nem álltak meg. Az uniós intézményekhez vezető utakat lezárták úgy az autós, mint a gyalogosforgalom elől.

A belgiumi gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a termelést is akadályozó adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén a tagállamok agrárminiszterei egyebek mellett jóváhagyták a közös uniós agrárpolitika (KAP) célzott felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot, amely egyszerűsíteni és csökkenteni kívánja a gazdák adminisztratív terheit, és nagyobb rugalmasságot biztosít bizonyos környezetvédelmi feltételeknél. Elfogadták azt a jogszabályt, mely kibővíti a környezeti bűncselekmények fogalmát, és szigorúbb szankciókat vezet be ilyen bűncselekmények elkövetése estén. Elfogadták továbbá a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők és egyéb minőségrendszerek oltalmának mind online, mind offline javításáról, valamint a földrajzi árujelzők bejegyzési eljárásának egyszerűsítéséről szóló rendeletet is.

Ez is érdekelheti:

Kivonultak a gazdák Szlovákiában is

Ahol a víz az úr

Forrás: MTI

Magazin ajánló: