0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 27.

Kivonultak a gazdák Szlovákiában is

Az évekkel ezelőtt Hollandiában kezdődött és azóta szinte az egész EU-ban szétterjedt, Brüsszeltől működőképes agrárpolitikát követelő megmozdulások Szlovákiát is elérték.

Szerző: Krasznica Melitta

A Zöld Megállapodás célkitűzései lehetetlen helyzetbe hozzák a mezőgazdasági ágazatot

Az európai Zöld Megállapodás (Green Deal) irracionális előírásai, a gazdákat érintő unión belüli egyenlőtlen feltételek, a túlburjánzott bürokrácia, az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer-behozatal és a közvetlen kifizetések késése miatt tüntettek február 22-én Szlovákia-szerte a mezőgazdászok.

A V4-ek agrárkamaráinak február 13-án Varsóban megtartott, lett és litván társszervezetekkel kibővített ülése után határoztak a jelenlévők róla, hogy közös tüntetést tartanak február 22-én a cseh-szlovák-lengyel határon.

Ebből Szlovákiában az eddigi legnagyobb agrártiltakozás lett: 35 helyszínen több, mint 2200 traktorral, mezőgazdasági géppel vonultak utcára, forgalomlassító felvonulást tartottak a közutakon, Pozsonyban pedig az Európai Bizottság kirendeltségének épülete, majd a parlament előtt tüntettek. A tiltakozás erejét fokozta, hogy egyszerre több helyen is sikerült megszervezni. A legnagyobb visszhangot talán a cseh és szlovák határon fekvő Hodonín és Holics városok közötti határ lezárása keltette, ahova Magyarországról és Lengyelországból is érkeztek gazdák, hogy támogassák a cseh és szlovák gazdákat.

A tiltakozásból természetesen kivették részüket a felvidéki gazdák is, a régióban a megmozdulás országos főszervezőjéhez, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamarához csatlakozott a dunaszerdahelyi székhelyű Szlovákiai Agrárkamara is.

Irreális elvárások

Gazdatüntetés Komáromban. A szlovákiai gazdákat aggasztja az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer-behozatal

A komáromi megmozdulásra, a járás egész területéről 80 traktorral érkeztek az elégedetlen gazdák. Az esemény fő szónoka Pastorek Sándor, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara komáromi regionális elnöke volt, aki rendkívül világos és tárgyszerű beszédében sorolta fel mindazokat a problémákat, amelyekkel nap mint nap szembesülnek. Először is a Zöld Megállapodással (amely leegyszerűsítve az EU által 2050-re kitűzött klímasemlegesség elérését biztosító stratégia, ezen belül 2030-ig legalább 55 százalék nettó kibocsátás-csökkentés elérése) kapcsolatos aggályokat ecsetelte, a túlzottan ambiciózus célkitűzések lehetetlen helyzetbe hozzák a mezőgazdasági ágazatot. Rámutatott, értelmes ember nem vitatja a klímaváltozás tényét, megtapasztalják ezt munkájuk során nap mint nap, de nem lehet irreális elvárásokat támasztani az ágazattal szemben. Ráadásul nincs tekintettel az egyes tagországok sajátosságaira.

Példaként a műtrágyamennyiség 50 százalékos csökkentését említette: míg a nyugati országokban 250-300 kilogramm műtrágyát használnak hektáronként, Szlovákiában ez a mennyiség átlagosan 160 kilogramm.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: