0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Télen is nyár van az üvegházakban

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert üvegházaiban változatos növényeket láthatunk, ezért is érdemes ide ellátogatnunk.

Liánokkal átszőtt buja zöld őserdő, pálmafás tengerpart, tündökletes orchideák, valószerűtlenül tarka madarak, lepkék, különös állatok, kígyómarás és veszélyes rovarcsípés… A biztonságos természeti környezetben élve sokszor egysíkú elképzelésünk van a trópusok élővilágáról. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert üvegházai változatos növényeikkel épp ezt a képet árnyalják, ezért is érdemes ide ellátogatnunk.

Fotók: Fráter Erzsébet

pálmaház a Vácrátóti Botanikus kertben
A pálmaház

Óriások, pálmák és banánok a botanikus kertben

A botanikus kert három nagy üvegházát a meleg égövi növények eltérő hő-, nedvesség-, pára- és fényigényeire szabták. A legnagyobb, háromhajós pálmaházban a magas páratartalmat és hőmérsékletet igénylő trópusi növények kaptak helyet, ezért ott télen-nyáron 22-28 °C körül kell tartani a hőmérsékletet.

flamingóvirág a Vácrátóti Botanikus Kertben
Flamingóvirág
(Anthurium scherzerianum ’Rothschildianum’)

A 15 méter magas főhajó a sűrű, buja síkvidéki esőerdők és monszunerdők hangulatát idézi. A nagyméretű pálmák, trópusi liánok, banánfélék és fikuszok aljnövényzetében tarka levéllel és virággal díszítő papagájvirágok, flamingóvirágok, marantafélék, gyömbérfélék, kontyvirágfélék zöldellnek. A pálmák legnagyobbika, a cukorpálma (Arenga) levele eléri az üvegház csúcsát is, vagyis közel 15 méter. A halfarokpálma (Caryota) elnevezése beszédes, kétszeresen szárnyas leveleinek egyes levélkéi egy hal farokúszójához hasonlítanak.

A banánok (Musa) nem fák, a „banántörzs” tulajdonképpen nem más, mint az óriási levelek vastag, egymáshoz simuló nyele.

A flamingóvirágok (Anthurium) piros, rózsaszín, fehér vagy mintás, nagy, fényes felleveleiknek köszönhetik szépségüket. Maguk az apró virágok középen a hosszú torzsavirágzatban ülnek. Közép- és Dél-Amerika sűrű erdeiből mára a legnépszerűbb dísznövények közé kerültek, egész évben és hosszan nyíló virágaikkal.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: