0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Alokázia

Az alokázia (Alocasia) Ázsia trópusairól származik, az esőerdőkben leveleinek átmérője akár a másfél métert is elérheti, ezekről a hatalmas levelekről kaphatta az elefántfül elnevezést.

Az alokázia feltűnő lombozatú, különleges megjelenésű szobanövény. Hosszú levélnyelein nagyméretű levelek ülnek; a kereskedelemben leggyakrabban kínált faj, az Alocasia amazonica érdekessége, hogy a sötétzöld levelek felszínéről kissé kiemelkednek a fehéres-ezüstös rajzolatú fő- és mellékerek.

alokázia

Természetes előfordulási helyén nedves és meleg környezetben él, ezért szobanövényként is hasonló igénnyel lép fel. Száraz levegőjű helyiségben meghálálja, ha a leveleit alkalmanként vízzel lepermetezzük, vagy rövid időre langyos zuhany alá állítjuk. Ezzel a lombozatot nemcsak portalanítjuk, de a kártevő atkák megtelepedését is megnehezítjük. A növény földje legyen mindig nedves, de egyszerre ne kapjon túl sok vizet. Télen kevesebb vízzel is beéri, de földlabdája ekkor sem száradhat ki teljesen. Vízigényét a fény- és páraviszonyok befolyásolják. Kedveli a fényt.

alokáziaLegjobban a lakás világos, fényben gazdag területein, déli fekvésű ablak közelében érzi magát.

A reggeli vagy délutáni órákban fényt kapó keleti vagy nyugati tájolású ablak is megfelelő elhelyezés számára. Nem kedveli a száraz levegőt, a hideg vizet és a huzatot. Egész éves tartásához a 20 °C körüli szobahőmérséklet elegendő, de ne legyen 15 °C-nál kevesebb.

A téli hónapokban érdemes odafigyelni arra, hogy a növényt ne érje a fűtőtest felől érkező, a leveleket megmozgató, szárító hatású felszálló levegő. Ha nincs mód a helyének megváltoztatására, megoldást jelenthet, ha

egy tál vizet teszünk a fűtőtestre vagy a növény közvetlen közelébe, amivel a páratartalmat emelhetjük.

A kisebb, fiatalabb növény folyamatos fejlődésben van, ezért gondoskodni kell az átültetéséről.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: