0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Magedzés – hatékony védekezés a szárazsággal szemben

A klímaváltozás nyomán emelkedő átlaghőmérséklet, illetve a csapadékmennyiség csökkenése és kiszámíthatatlanná válása miatt a magyar mezőgazdaság termelékenységének fenntartása érdekében fokozni kell a termesztett növényfajták szárazságtűrését.

A közeljövőben egyre súlyosabb szárazsággal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak, így erősödő stressz közepette kell növelnünk a termelékenységét, hogy az egyre nagyobb létszámú emberiséget is elláthassa élelmiszerrel. Ördögné Kolbert Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékének egyetemi docense, a Lendület Növényi Nanobiológia Kutatócsoport vezetője és munkatársai azt kutatják, hogy a nanoanyagokkal történő magedzés milyen szerepet játszhat a termesztett növények szárazságtűrésének fokozásában.

Fotó: MTA

Ördögné Kolbert Zsuzsanna (akit korábban a Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal is elismertek) elmondása szerint a 2022-es hosszú aszály során több százmilliárd forintos kár keletkezett a mezőgazdaságban: csökkent a kukorica- és búzatermés, másrészt pedig a legeltetésbe vonható területek mérete is csökkent.

Az előrejelzések szerint a közeljövőben e trend csak fokozódni fog, így egyre hosszabb száraz periódusokra kell felkészülnünk.

De nem ez az egyetlen kihívás, amivel a modern mezőgazdaságnak szembe kell néznie. A szárazság fokozódása mellett nő az élelmiszerigény, hiszen a Föld népessége folyamatosan növekszik, így a romló környezeti körülmények közepette egyre több növényt kellene termeszteni. A termelésnövelésnek ráadásul összhangban kell lennie a fenntarthatóság elveivel.

„A termőföldet olyan minőségben kell továbbadnunk az utódainknak, hogy ők is tudják élelmiszer-termelésre használni. Megoldást kell hát találnunk a mai mezőgazdaságra nehezedő hármas kihívásra” – mondja Kolbert Zsuzsanna.

E célok elérésében lehet jelentős szerepe az úgynevezett „magedzés” eljárásának. A magedzést nanoanyagokkal is meg lehet valósítani, viszont sok ilyen anyagot még nem teszteltek a gyakorlatban. A Lendület-kutatócsoport célja ezért részben az, hogy több nanoanyagot is kipróbáljon a magedzésben, illetve új anyagokat fejlesszen ki a növények szárazságtűrésének fokozása céljából. De mi is az a magedzés?

„A magedzés a magvak speciális kezelését jelenti, amihez különféle molekulákat, illetve például nanoanyagokat tartalmazó folyadékokat használunk. A növények eleve képesek védekezni a szárazsággal szemben, és e védelmi mechanizmusokat lehetséges aktiválni a magkorban végrehajtott kezeléssel, vagyis az edzéssel.” – folytatja a kutatócsoport-vezető.

A magból kihajtó növény a várakozások szerint „emlékezni fog” erre az edzésre, így később, amikor környezeti stressz (jelen esetben szárazságstressz) éri, akkor az aktivált védelmi képességeiknek hála hatékonyabban (gyorsabban és intenzívebben) képes majd reagálni erre a zavarásra. Az egyik legfontosabb alapvető szárazság elleni védekezési mechanizmus a gázcserenyílások bezárása. Így csökken a párologtatásuk, és a szárazság dacára a vízháztartásuk is javul. De a száraz talajban a gyökérzet növekedése is megváltozhat, hogy a mélyebben fekvő, így nedvesebb talajrétegeket is elérhesse a gyökér. A szárazság hatására emellett beindul a védekezést serkentő növényi hormonok, illetve antioxidánsok termelése is. Ezeket az alapvető védőmechanizmusokat lehet a magedzéssel aktiválni, erősíteni.

Forrás: Magyar Tudományos Akadémia

Magazin ajánló: