0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

A házi méhek mikrobiomjának vizsgálata

Egy kutatócsoport a házi méh (Apis mellifera) bélbaktériumainak sokszínűségét vizsgálta Indiában.

Megnézték, hogy milyen mikrobiom jellemző a csak kaptárban élő fiatal dolgozó méhekre, illetve  a rendszeresen kijáró idősebb dolgozó méhekre. 

A baktériumkultúrás vizsgálatok eredményei szerint jelentős különbségek mutatkoztak a bélbaktériumok alfa- és béta-diverzitása között a két korcsoport között.

Az eredmények bonyolult baktériumösszetételt mutattak 18 azonosított törzzsel. 

A kaptárban élő méheknek kijáró társaikkal ellentétben nagyobb és öszetettebb volt volt a mikrobiomja. Valószínűleg azért, mert az előbbiek változatosabb táplálkozást folytatnak és fokozottabbak a szociális interakcióik. 

A kaptárban élő méheknek Firmicutes-túlsúlyos bélflórájuk volt (65%), míg a gyűjtők magasabb arányban tartalmaztak Proteobacteria-t (37%).

Az indiai vizsgálatban a legjellemzóbb mikrobiotához tartoztak a Snodgrassella alvi, a Gilliamella apicola, valamint a Bombilactobacillus mellis és a Lactobacillus helsingborgensis. Ezek fontos szerepet játszanak az emésztésben, anyagcserében és a kórokozókkal szembeni ellenállásban. 

Bizonyos csoportok, mint például a Lactobacillus és a Bifidobobacterium spp., részt vesznek a szénhidrátanyagcserében és a poliszacharidok lebontásában. Ezek a mikrobák továbbá hozzájárulnak a keményítő és a szacharóz emésztéséhez, valamint hasznos rövid láncú zsírsavakat szabadítanak fel.

A tanulmány teljes címe (Paywall mögött!) : Gouda, M.N.R., Subramanian, S., Kumar, A. et al. Microbial ensemble in the hives: deciphering the intricate gut ecosystem of hive and forager bees of Apis mellifera. Mol Biol Rep 51, 262 (2024). https://doi.org/10.1007/s11033-024-09239-5

Ajánljuk még:

Méhészjáték az oktatásban

A méhviasz és a lép – avagy mérnökök-e a méhek?

Mézes élet ütőfákkal

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: