0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

A cseresznye és a meggy még megmenthető – növényvédelmi előrejelzés 14. hét

Tarol a monília a kajszisokban, ami nem is csoda, miután a virágzáskor minden adott volt a járványhoz. A cseresznye és a meggy most virágzik, azoknak a megvédésére még van esély, igyekezzünk nem úgy járni, mint a kajszival.

Nagyfokú változékonyság jellemző az időjárásra. Az ilyenkor megszokottnál még mindig magasabb az átlaghőmérséklet, de éjszakánként gyakran csökkent a hőmérséklet fagypont közelébe. Jelentősebb mennyiségű eső csupán a Dunántúl nyugati tájegységeiben esett.

A gyakori, olykor viharos szél miatt a megporzó rovarok kevesebbet látogatták a virágzó gyümölcsfákat, de akadályozta a szél a növényvédelmet is.

Az alma virágrügyeinek mintegy 45-50%-a pirosbimbós fejlettségű, felmelegedés esetén robbanásszerű virágzás várható április első napjaitól, míg a körtefajták egy része már most teljes virágzásban van. Ez utóbbi növénynél a körte-levélbolhák intenzíven rakják tojáscsomóikat. Az almafavarasodás-fertőzés veszélyét növeli, hogy az aszkospóra-szóródás megkezdődött, ennek mértékét a csapadékos órák száma határozza meg elsősorban. A levelek és a virágbimbók fokozottan érzékeny állapotban vannak, ezért felszívódó gombaölő készítményes blokkal előzzük meg a fertőzést.

Az almafalisztharmat áttelelt primer tünetei jól láthatók a nem kellő gondossággal metszett fákon, olykor 20-30%-os a vesszőfertőzöttség.
Moníliás virág- és hajtásfertőzés kajszin
Moníliás virág- és hajtásfertőzés kajszin (Fotó: Dr. Aponyi Lajos)

A hamarosan bekövetkező spóraszóródás a fiatal hajtásokat fogja fertőzni. A levélpirosító levéltetű szívása nyomán keletkezett tünetek jól megfigyelhetők, de eddig nem erős a fertőzés.

A csonthéjas gyümölcsfák jelenlegi legnagyobb problémája, a moníliás virág- és hajtásfertőzés a kajszisokban valósággal tarol. A virágzás idején uralkodott hűvös és csapadékos időjárás kiváló feltételeket teremtett a járványos megbetegedéshez. A hervadásos tünetek már a jól jelzik a nagymértékű károsodást.

A cseresznye és a meggy most került a fehérbimbós, virágzáskezdeti állapotba, tehát kezdődhet az intenzív védekezés, lehetőség szerint elkerülendő a kajszi esetében tapasztaltakat.

cseresznyefa hajtás virág
Illusztráció

Az őszibarack első kibomlott levelein már megfigyelhető a tafrinás levélfodrosodás tünete. Az időjárás most is kedvezett a kórokozónak, így néhány ültetvényben gyakori a 30-50%-os hajtásfertőzés. Ezek a fertőzött levelek idővel leszáradnak, ami újabb levelek növesztésére készteti a fákat, energiát vonva el tőle.

A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly áttelelő hernyóinak egy része az őszibarack vesszővégeiben telel. A fertőzöttség jól látható, gondos metszéssel eltávolítható. A lepkék rajzása a következő hetekben várható, ezért helyezzük ki a feromoncsapdákat.

Javában tart a szilvavirágzás. A poloskaszagú darazsakat már fogják a fehér színű ragacsos csapdák. A peterakás megelőzése érdekében méhkímélő technológiával védekezzünk a kártevő ellen.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Dr. Aponyi Lajos, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: