0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 27.

Még nem tudni, mennyi kajszi teremhet az idén

Nemcsak az első tavaszi fagyok okoznak fejfájást a kajszitermesztőknek az idén, hanem a hűvös és szeles, illetve a túl száraz idő is. Egyelőre a legjobb fekvésű, Balaton környéki, tolnai ültetvényekben a legjobbak a terméskilátások.

Magyarországon sokan próbálkoznak kajszitermesztéssel, hiszen az egyik legfinomabb gyümölcs, és általában jó áron is lehet értékesíteni.

Szakmai figyelmeztetések már évtizedek óta arról szólnak, hogy csak megbízható termőhelyen, lehetőleg magas fekvésben ültessék ezt a fagyérzékeny gyümölcsfát, és a termőhelyi besorolást is érdemes tanulmányozni a telepítési döntés előtt. Az utóbbi évek visszatérő fagykárai megrostálják a hazai ültetvényeket.
Biztonságos termőhelyre telepítsük a kajszit. Fotó: Horváth Csilla

Idén márciusban az Alföldön következett be súlyos fagykár a kajsziban. Ahol mínusz 8 °C volt, ott még a fagyvédelem ellenére is megsemmisült a termés, elfagytak a virágok. Az Alföld déli része hagyományos termőtájunk volt valaha, mára azonban a legkitettebb a tavaszi fagyoknak. Mindig is fagyveszélyes terület volt, de amíg 10 év alatt 1-2 évben volt terméskiesés, még ki lehetett gazdálkodni a kárt, most sokkal gyakoribbak a tavaszi fagyok.

Az idén további gond a szárazság, Cegléden például eddig mindössze 30 mm csapadék hullott.

A gönci termőtájon még nem volt erős lehűlés, virágzáskor mínusz 1 °C körüli hideget mértek. Ott inkább az a probléma, hogy hűvös és nagyon szeles volt az időjárás. Emiatt hosszan virágzott a kajszi, viszont nem jártak a méhek, rossz lett a megtermékenyülés. Permetezni is csak olyan készítményekkel lehetett, amelyek 10 °C alatt hatékonyak. Ebben a hidegben a vadméhek és dongók sem repültek, körülbelül április közepére derül ki, mennyi gyümölcs kötődött. A Balaton környékén és Tolnában nem károsodott a kajszi, a termesztők pedig felkészültek a védekezésre.

Fagyvédelmi gyertyával lehet fűteni az ültetvényt Fotó: Horváth Csilla
Már túl vagyunk a kajszivirágzáson, az egész országban a legérzékenyebb fejlődési állapotban vannak a fák, ugyanis a kötődött termés viseli el a legkevésbé a hideget.

További védekezésre kell készülni, hiszen még előttünk áll az egész április, ami a korábbi években a legveszélyesebb fagyokat hozta. Már sok fagyvédelmi szélgépet és különböző fűtőberendezések működtetnek a gazdálkodók, a beavatkozás eredménye azonban számos tényező függvénye, és nem lehet csupán a pillanatnyi védekezésre alapozni. Gondoskodni kell a fák jó erőnlétéről, a várható hideg előtt és után biostimulátorokkal lehet beavatkozni, amivel megmenthetők a részlegesen sérült virágok, terméskezdemények, és ami még fontosabb, a szállítószövetek is.

kajszi
Illusztráció

Ez is érdekelheti:

Mi lesz a gyümölccsel? – növényvédelmi előrejelzés 13. hét

Mogyoróhegyi tanösvény: nyolcszáz méteren ezer csoda

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: