Három-négyméteres gyönyörű növényről van szó, aminek csak a nőivarú virágát használjuk fel. Ki kell emelnem, hogy egy csodanövényről van szó, növényvédelmet szinte nem is igényel. Rovarkártevője esetlegesen az intenzív növekedési szakaszban fordul elő. Május végén, amikor több a csapadék és a napfény, kis tetvesedés lehet, de például a gombabetegsége nulla.
Van rá kereslet, a felhasználása széleskörű, és számos probléma, betegség kezelésére alkalmas, egyebek között szorongásra, étvágytalanságra, feszültség oldására, vagy éppen rák megelőzésre. Talán nem kell mondanom, hogy ez szörp formájában is kedvelt. Látszik ez nemcsak a forgalmon, hanem a piacon is, ahol a kirakott kóstolók szinte egy pillanat alatt elfogynak.
Beindult a borászat is, a nedűk között e téren is található különlegesség. Németh László szerint a borok is akkor a legjobbak, akkor éri meg készíteni őket, ha a legjobb minőségre törekednek.
– A borászatról annyit, hogy az a terület is működik, jelenleg háromfajta szőlőből készítünk bort. Ezek a Kékfrankos, a Cabernet Franc, valamint a Syrah. Utóbbiból ősszel újra telepítettünk, mert szerencsére nagyon népszerű a vásárlók körében. Nem egy túlzottan ismert fajta, s mit kell tudni róla?
Nagy mennyiségben tartalmaz színező- és cserzőanyagokat, ezért alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre. A termés nagytestű, fűszeres, dús és finom cserzőanyagú kiváló bort ad. A cabernet fajtákhoz hasonlóan jól érlelhető, ugyanakkor sokkal hamarabb kerül szelíd, iható állapotba. Magyarországon a ’90-es évek végén kezdték telepíteni. Örülünk, hogy nálunk is megtalálható, tudjuk termeszteni, s kínálni a különleges bort.
Németh László tapasztalatai szerint

– Összességében évről-évre egyre jobban keresik az emberek a házi termékeket, legyen szó bármiről, hústermékektől a szörpökig. Ennek ellenére kijelenthetem, hogy Ausztriától még legalább tíz-húsz évvel le vagyunk maradva, ott a vásárlók jóval nagyobb hányada részesíti előnyben a házilag készült termékeket. Azok nemcsak a háztartásokban jelennek meg, hanem a kereskedelmi láncokban, illetve a vendéglátóhelyeken is. Persze tudom, hogy a megvásárlásukhoz kell a pénztárca, s ez meghatározza, hogy ki, mit engedhet meg magának.
A Csizmás Szörp üzemében, azaz konyhájában soha nem áll meg az ötletelés.
– Mindig, folyamatosan gondolkozunk, állandóan napirenden vannak az új termékek. Idén is lesz új, de konkrétumot még nem szeretnék elárulni.
Ez is érdekelheti: