Nő a zöldborsó-fogyasztás

Fröhlich András, a Seedplus Kft. ügyvezető igazgatója elsősorban termelési oldalról közelítette meg a zöldborsó jelenlegi piaci helyzetét. Nemzetközi kitekintésében kiemelte, hogy a világon összesen mintegy 260 ezer hektáron termesztett feldolgozóipari alapanyag területénél jóval nagyobb, csaknem 2 millió hektár a frisspiaci zöldborsó területe. Amíg azonban az ipari zöldborsó zömét Európában termelik, az utóbbit Közép-Amerikában, Észak-Afrikában és Dél-Ázsiában, a klímaváltozás azonban e téren is hozhat újabb lehetőségeket.
A legnagyobb európai zöldborsótermelő Franciaország mintegy 40 ezer hektárral, azt követi az Egyesült Királyság (35 ezer ha), Spanyolország (20-22 ezer ha), és Oroszország (15-16 ezer ha), és most már nagy valószínűséggel Olaszország (13-14 ezer ha) is megelőz bennünket.
Világviszonylatban a 260 ezer hektárról mintegy 1,5 millió tonna zöldborsót dolgoznak fel, és ezzel 400 millió euró értéket termelnek 24 országban.
Az üzemek 78%-ban normál szemméretű zöldborsót fogadnak, a 22% aprószemű termést főként a konzervipar termelteti. Persze ebben is lehet változás, elég csak a 2008-as válság következtében bekövetkezett fordulatra gondolni a csemegekukorica-termesztésben: a megélt nehézségek után 2010-től rohamosan nőtt a szuperédes fajták aránya a termesztésben és feldolgozásban.
A fogyasztása a legtöbb előrejelzés szerint 6-10%-kal növekedni fog, hiszen a zöldborsó kiváló fehérjeforrás, és így jól illeszkedik a rohamosan terjedő húsmentes táplálkozásba. Egyes becslésekben az áll, hogy 2030-35-ben már 100 millió ember nem fog húst enni az Európai Unióban, és az EU messze nem önellátó a hüvelyesekből, a feldolgozók sok alapanyagot importálnak. Az Egyesült Királyságban már így is több mint 3 kiló a fejenkénti zöldborsófogyasztás, és annak 90%-a fagyasztott termék. Franciaországban körülbelül 2 kilogramm, de ott 70%-ban konzervként eszik, ahogyan a németországi körülbelül 70 dekagrammos fogyasztásnak is legalább a fele konzerv.