0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Gyökeres változások

A zöldség-feldolgozóipari konferencián most is a hazai feldolgozóipar két vezérnövénye, a csemegekukorica és a zöldborsó volt terítéken.

A leggyengébb láncszem

A termesztési költségek növekedése feltételezi, vagy inkább megköveteli a változtatást. A termesztési folyamat erős láncszeme a gépesítés, hiszen minden szükséges gép, eszköz rendelkezésre áll. A korszerű genetikai alapok is elérhetők, és információkban sincs hiány, minden adatot beszerezhetünk, hogy még jobban megismerjük például a talajainkat és eredményesebben termeszthessünk.

A növényvédelemnek vannak nehézségei, a leggyengébb láncszem azonban az előadó szerint a tápanyag-utánpótlás.

Ennek pedig a termelők és feldolgozók közti bizalmatlanság is az oka. Ha a termelő nem biztos benne, hogy a többlettermést átveszi a feldolgozó, inkább nem költ többet. Pedig így is alacsony a táp­anyag-felhasználásunk európai viszonylatban, csupán körülbelül a felét juttattuk ki például a Hollandiában szokásos mennyiségnek, és messze előttünk járnak a feldolgozóipari zöldségtermesztésben vezető franciák, belgák, spanyolok. Márpedig kutatások is igazolják, hogy intenzív termesztéssel az évjárathatás számottevően csökkenthető, illetve csak is így mérsékelhető. A tápanyag-ellátásban még vannak tartalékok, ehhez azonban át kell térni a mai kornak megfelelő technológiára és készítményekre.

Terület alapján elsők

kukoricacsövek
Illusztráció

A csemegekukorica nemzetközi termelési és piaci trendjeit Conrado Rodriguez, a Vilmorin (a Limagrain leányvállalata) regionális értékesítési igazgatója mutatta be Sebesta Péter, az MHKSZ elnökének tolmácsolásával. A szakembertől megtudtuk, hogy

tavaly az EU-ban mintegy 75 ezer hektáron termesztettek a feldolgozóiparnak csemegekukoricát, 4500 hektárral nagyobb felületen, mint egy évvel korábban, és további 82 ezer hektáron takarítottak be csöves termést a vákuumcsomagolt termékhez.

Néhány alapanyaghiányos év után 4,5%-os többlettermést értek el. Továbbra is mi voltunk az unió vezető csemegekukorica-termelő országa, már ami a területnagyságot illeti (29 ezer hektár).

Magyarországon tizenöt üzemben dolgoznak fel csemegekukoricát, 70%-ban konzerv, 30%-ban fagyasztott áru készül. Tavaly túlteljesítettük a tervet a 290 ezer tonna terméssel. Az utóbbi két évben azonban nálunk 25%-kal növekedett a termelési költség, és így az már megközelíti a franciaországi árakat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: