0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Gyökeres változások

A zöldség-feldolgozóipari konferencián most is a hazai feldolgozóipar két vezérnövénye, a csemegekukorica és a zöldborsó volt terítéken.

Franciaországban mindössze hét üzemben készülnek csemegekukorica- termékek. A 25,7 ezer hektár termésének 81%-ából lesz konzerv, 18-át fagyasztják és 1% a vákuumcsomagolt csövek aránya. Franciaországban nagyjából sikerült teljesíteni tavaly a tervet (256 ezer tonna), bár a termőterület csaknem 2000 hektárral elmaradt az egy évvel korábbinál.

Nagy különbség a magyar gyakorlathoz képest, hogy a francia gazdák tészekbe tömörülve termesztenek, így a feldolgozóknak csupán néhány partnerrel kell megállapodniuk, és ezzel egyúttal a termelők és feldolgozók közti erőviszony is kiegyenlítettebb.

Lengyelország a harmadik legnagyobb csemegekukorica-termelő az EU-ban. A mintegy 11 ezer hektár termését 70%-ban a hűtőipar dolgozza fel, 25%-ból lesz konzerv, a maradék 5% pedig vákuumcsomagolva kerül a fogyasztókhoz. Tavaly rosszul indult a szezon, de jól végződött, a kibocsátás 6%-kal, 154 ezer tonnára nőtt. Bár az országban jelen vannak a nemzetközi vállalatok is, az ágazat zömmel a hazai cégek kezében van. Az utóbbi két évben Magyarországról is vettek alapanyagot. A spanyol termőterület 9500 hektár volt tavaly, ott a legnagyobb, 37% a vákuumcsomagolt termék aránya a készterméken belül, és annak 60%-át exportálják. A termékek 45%-a fagyasztott, 18%-a konzerv.

Csökken a terület és az ár

Illusztráció

Conrado Rodriguez szerint idén 15-20%-os területnövekedés várható Magyar- és Franciaországban, a termelői árak pedig tonnánként 80-90 euróra (31 500-35 500 forint) csökkennek, míg tavaly náluk 100 ezer forint is volt. A spanyol és lengyel terület várhatóan nem változik, a tonnánkénti árat 60-80 euróra teszik.

Az árak csökkenésében nagy szerepe van a kínai importnak, aminek a 2022-ben tapasztalt robbanásszerű költségnövekedés – és az áruhiány – adta meg a lendületet.

A kínai konzervek olcsósága abból adódik, hogy a kedvező adózásnak köszönhetően Kínában az európainál alacsonyabb a termelési költség, és kormányzati támogatásban is részesülnek a termelők. A 315 ezer hektáros terület 80%-áról ugyan frisspiacra viszik a termést, a maradék 20% megközelíti az európai összes termőterületet, ami több mint ijesztő, mondta az előadó. Ráadásul az eddigi vizsgálatok szerint a kínai termékek növényvédelmi, egészségügyi szempontból sem kifogásolhatók.

Az előadók piaci helyzetelemzése után Apáti Ferenc a csemegekukorica és a zöldborsó termesztésének és feldolgozásának üzemtani, hatékonysági mutatóit tárta a nyilvánosság elé. Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnök-ügyvezetője az összefogásban, horizontális szervezettségben rejlő előnyöket ismertette saját példáikon keresztül.

A rendezvényt záró kerekasztal-beszélgetésen pedig a termékpálya szereplőinek véleményét hallhattuk.

Ezekről későbbi számunkban írunk.

Ez is érdekelheti:

Marad a zöldborsó, de muszáj fejleszteni

Gazdálkodás a Gerecse dombjai között

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: