0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Főkönyvelőből lett elnök-igazgató, aki ma is könyvel

Igazán egyedinek számít az is, hogy a Geresdlaki Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatói tisztét egy hölgy, János Ambrusné tölti be, immár másfél évtizede. Bemutatjuk a Hónap Emberét.

Még 1980-ban, a Geresdlaki Mezőgazdasági Zrt. elődjénél állt munkába. Édesapja volt a szövetkezet főkönyvelője, nyugdíjba vonulása után ő lépett a helyébe. János Ambrusné 2008 óta a zrt. elnök-igazgató posztját is betölti.  A falu életében is szerepet vállal, mint alpolgármester. A társaság vezetőségével szinte a megválasztása óta együtt dolgozik.

Kép és szöveg: Szalai Kornélia

Miután egész életében Geresdlakon élt, elfogadták a tagok is, mint első számú vezetőt, elismerték az évek alatt megszerzett szakmai tapasztalatát, tudását.

A mezőgazdasági üzem gazdasági ügyeit viszi elsődlegesen, a gazdálkodáshoz kapcsolódó összes tevékenység az adott terület szakképesítéssel rendelkező munkatársai vezetésével zajlik.

Alapelve volt a kezdetektől fogva, hogy a munkahelyeket meg kell tartani, emellett az első pillanattól kezdve igyekezett fiatal munkatársakat felvenni. A fontos döntéseket közösen hozza meg a vezetőség tagjaival.

Másfél évtizede elnök-igazgató

Igazán egyedinek számít az is, hogy a zrt. elnök-igazgatói tisztét egy hölgy, János Ambrusné tölti be, immár másfél évtizede. Az érettségi után kezdett el dolgozni a zrt. elődjében, a mezőgazdasági szövetkezetben. Édesapja helyébe lépve ő lett a főkönyvelő, egészen 2008-ig, amikor is elnöknek választották. Azonban a mai napig ő a főkönyvelő is, mert szereti a gazdasági ügyeket a kezében tartani.

S miután ő maga pénzügyi szakember, ezért olyan munkatársakkal vette és veszi körül magát, akik jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek az agrárium terén, valamint olyan fiatalokkal, akik hivatásuknak tekintik az általuk választott szakmát.

Mind a három ágazatvezető, az állattenyésztési, a növénytermesztési valamint a műszaki vezető a területükön magasan kvalifikált szakember, akik szabadon dönthetnek, de ez a szabadság egyben nagyobb felelősséggel is jár. Arra különösen büszke, hogy a növényvédelmi szakmérnöküket Bólyból csábította el.

A gazdaságos és biztonságos működésre, a termelés hatékonyságának növelésére és a költséghatékony gazdálkodásra nagy hangsúlyt helyez. Tagjai a Magyar Tej Kft.-nek, rajtuk keresztül értékesítik a tejet a MiZo-nak, valamint a műtrágyát, gázolajat az Új Baranya BÉSZ Szövetkezeten keresztül vásárolják. Vallja, minél több gazdálkodó fog össze, annál jobbak a tárgyalási esélyeik a felvásárlókkal, valamint az egyes alapanyagokat, a műtrágyát, vetőmagot, növényvédő szert, gázolajat forgalmazó cégekkel szemben.

Aki nem fejleszt, lemarad

Folyamatosan fejlesztenek. Az eltelt évek alatt két új istállót építettek, az egyiket pályázati pénz segítségével, a másikat saját erő felhasználásával.

Jelenleg egy új szárítót építenek a már elavult, 30 éves helyett, pályázati forrás és hitel igénybevételével.

E beruházás részeként egy új rakodógépet is vásárolnak. Gépeik szervizelése és karbantartása egy nemrégiben épült korszerű műhelyben történik.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: