0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Klímaváltozás: nem lesz több egészséges áfonya?

Finn kutatók arra jutottak, hogy a klímaváltozás és az erdőgazdálkodás hatással van a kék áfonyával szimbiózisban élő mikrobákra. Ezzel pedig a bogyók beltartalma, eltarthatósága és íze is megváltozhat hosszú távon.
áfonya erdő biodiverzitás Finnország
A nagyobb biodiverzitású erdőkben az áfonya mikrobiomja is fajgazdagabb, ami vélhetően pozitív hatással van a beltartalmára is
Fotó: Pixabay

Phuong Nguyen, az Oulu Egyetem doktorandusza, Kaisa Lehosmaa, Anna Maria Pirttilä és kollégáik friss tanulmányukban kimutatták, hogy a Venturia, Cladosporium és Podosphaera gomba nemzetségek előfordulása eltérő a dél- és észak-finnországi áfonyában. Konkrétan a Venturia Észak-Finnországban gyakori, míg a Cladosporium Dél-Finnországban jellemző.

A déli részen nőtt bogyókban az endofita gombák diverzitása nagyobb volt, mely vélhetőleg az időjárási körülményeknek és az ott élő ökoszisztéma változatosságának volt köszönhető.

A tanulmányból kiderül, hogy a legtöbb endofita gombafajt tartalmazó áfonyát egy változatos fajösszetételű dél-finnországi erdőből gyűjtötték. Itt volt a legmagasabb a növényborítottság, és többféle fenyőfaj, nyírek, nyárfák, és gazdag aljnövényzet is volt. A legkevesebb szimbióta fajt egy északi területről gyűjtött áfonya mintából mutatták ki. Itt az aljnövényzetet szinte kizárólag a kék áfonya alkotta, mellette pedig két fenyőfaj és nyírfák voltak. Ezen a területen a növényborítottság is jóval kisebb volt, valamint több jele mutatkozott az aktív erdőgazdálkodásnak.

Forrás: Phys.org