Szerző: Szabó István
kistermelő
Aki szereti a szomszédjait, nem tart gyöngyöst, mert felnőttkorban nagyon hangosan rikácsol. Vad ösztöne megmaradt, ezen kívül a szokatlan zajoktól megriad. Nem mellékesen igen jól repül. Vöröses húsa különleges ízű, legjobban a fácán húsához hasonlítható, csak nem annyira száraz. Húsa jól beilleszthető bármilyen diétába.
A kifejlett példányok tömege 1,4–1,6 kg. Ma már létezik a hibrid gyöngytyúk is, mely 84 napos korára eléri az 1,8 kg-os súlyt. Tojása kis méretű, vastag héjjal rendelkezik. Április végén kezd tojni, és szeptemberig 60–120 db tojást rak. Ha jól érzi magát, kotlási kedve is hamar megjön. Sajnos sok esetben az első 1-2 kikelt napos gyöngyös után otthagyja a fészekben a többi, még ki nem kelt tojást.
A nagymennyiségű rovarral való táplálkozás hozza magával azt is, hogy zsírban, rostban és kalciumban is gazdagabb táplálékot igényelnek, mint a hagyományos tyúkok.
– 6 hetes korig indító,
– 12 hetes korig nevelő,
– 13 héttől befejező keveréktakarmányt kapnak.
– 19-20 hetes kortól pedig kondicionálót vágásig, vagy a tojások megjelenéséig (1. táblázat).
A hibrid gyöngyösöket más rendszerben kell nevelnem:
– 1. hét előindító (fehérje 26%, nyers zsír 5%, nyers rost 4,8%, kalcium 1%);
– 2-3. hét indító (fehérje 23,5%, nyers zsír 6%, nyers rost 4,6%, kalcium 0,9%);
– 4-5. hét nevelő (fehérje 21,5%, nyers zsír 6,3%, nyers rost 4%, kalcium 0,8%);
– 6-13. hét befejező (fehérje 19,5%, nyers zsír 6,1%, nyers rost 3,8%, kalcium 0,7%);
– 13. héttől kondicionálót kapnak vágásig, vagy a tojásrakás megkezdéséig (2. táblázat).
A tojó- és kondicionáló recept ugyanaz, mint a „hagyományosnál”
Továbbtartás esetén, mindkét típusú gyöngyösnél a tojó időszakban – áprilistól szeptemberig – tojótakarmányt kapnak (fehérje 19%, nyers zsír 4%, nyers rost 5%, kalcium 2,5%).
És nem utolsó szempont, hogy a kisebb igényeket kevesebb pénzből lehet előállítani. Nagyon sokat spórolok vele, hiszen októbertől márciusig eszik ezt a fajta takarmányt.
Zúzógyomruk lévén apró sódert nekik is biztosítok, hogy könnyebben tudják megőrölni a takarmányt.
Szerző: Szabó István
kistermelő
Ez is érdekelheti: