0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Galambászat: negyvenöt év a nagydorogi egyesületben…

Tavaly év végén galamb-, díszbaromfi- és kisállat-kiállítást szervezett a Nagydorogi Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete, ahol egyúttal 45 éves fennállásuk évfordulójáról is megemlékeztek.

Ebből az alkalomból két alapító taggal beszélgettünk szervezetfejlesztési kérdésekről, érdekes statisztikákról. Az egyesület egyik alapítótagja, Jaksa János elégedett volt a kiállítással; tavaly­hoz képest több állatot mutattak be a tenyésztők, de a járvány előtti csúcsot nem sikerült megdönteniük. Akkor két évig nem lehetett kiállítást tartani, ami visszavetette a tenyésztést. galambok

Közel háromszáz állatot láthattak a jubileumi kiállításon az érdeklődők, melyek többségét 27 fajta galamb tette ki, mellettük díszmadarak, óriás- és törpebaromfik, valamint nyulak is színesítették a kínálatot.

Galambok közül a magyar díszpostából volt a legtöbb (54 darab) és 14 magyar fajta képviseltette magát. Mint általában a kiállításokon, ezen is a king, a mondain, a strasszer, a texán és az amerikai óriásposta fajták domináltak. A jubileumi kiállításra több szomszédos és távolabbi megyéből érkeztek kiállítók, volt, aki Ceglédről érkezett. Összesen 41 tenyésztő mutatta be állatait, és körülbelül ötszáz látogató nézte meg azokat a három nap alatt.

galamb kisállat kiállítás

Az egyesület a jelképes belépődíjjal és a 14 év alattiaknak az ingyenes belépéssel hozzájárult ahhoz, hogy bárki megtekinthesse a kiállítást, és akár kedvet is kapjon a tenyésztéshez.

Az MGKSz elnöke, Heincz László és Borbélyné Töttösi Ágnes Nagydorog polgármestere is részt vettek az ünnepélyes megemlékezésen, mindketten díszoklevéllel ismerték el az egyesület több évtizedes aktív munkáját.

Változó taglétszám

– Annak idején az egyesületet tizenketten alapították. Amikor elkezdték a mostani, 45. évforduló szervezését, négy alapító volt jelen: Nagy Ferenc, Jaksa János (az egyesület jelenlegi elnöke), Kovács László (az egyesület első elnöke) és bátyja, dr. Kovács Béla, aki sajnos a jubileumi rendezvényt már nem élte meg.

galamb tyúk kiállítás baromfi madár
A kiállításra diszbaromfi is szép számmal érkezett

1978 előtt a nagydorogi tenyésztők messzebbi településeken éltek, de az alapítók, dr. Kovács Béla és Kovács László úgy látták, már volt annyi tenyésztő Nagydorog környékén, hogy érdemes egyesületet létrehozni.

A taglétszám az idők során változott, volt, amikor harminc fő fölé növekedett, máskor tíz alá csökkent. 2010-ben az akkori elnök több taggal együtt kivált az egyesületből és másikat alapított, de az új egyesület csak pár évig működött.

Akkor megint 14 főre csökkent a helyi egyesület létszáma, jelenleg pedig 22 főt számlál – mondja Jaksa János.

A kiállításokon mindig galambok társasága a legnépesebb, ennek egyik oka, hogy a legegyszerűbb a tartásuk, az elhelyezésük sokkal olcsóbban és költséghatékonyabban megoldható, mint baromfi- vagy nyúltartás esetén.

A nagydorogi egyesületben 18 galambász van, közülük kettő díszmadarat is tart. Van öt baromfis is – köztük szintén van, aki galambot is tart –, nyulakat pedig bírálatra nem, csak bemutatási céllal hoztak a rendezvényre. Hat nyugdíjas, három iskolás és 13 dolgozó tag van az egyesületben, ami jó életkori aránynak számít. A 22 fős tagság egy hölgyet is számlál.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: