0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 26.

Lesz elég búza? Az időjárás rendesen bekavart Európában

Vegyes képet mutat a búza Európa-szerte. Míg Franciaországban és Nagy-Britanniában az esőzések várhatóan rontanak a terméshozamon, addig Németország, Lengyelország és Spanyolország élvezi a nedves és meleg időjárás előnyeit.

Búza keleten: jó termésviszonyok

Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője szerint Lengyelországban hasonlóan jó a termés állapota és a növények fejlődése 2-3 héttel a szokásos előtt jár.

„Lengyelországban jól néz ki az őszi vetés, nem voltak olyan problémáink az esőzésekkel, mint néhány nyugat-európai országban” – mondta.

A tavaszi vetés is a tervezett ütemben halad, és a körülmények most már lehetővé teszik a kukorica vetésének megkezdését – tette hozzá.

Máshol az eső enyhítette a szárazságot. Spanyolországban, és az ottani javuló körülmények arra késztették a Strategie Grains elemzőit, hogy kissé megemeljék az Európai Unió búzatermésére vonatkozó havi előrejelzésüket.

Az elemzők figyelemmel kísérik a romániai és bulgáriai esőelőrejelzéseket, hogy kiderüljön, enyhülnek-e a száraz körülmények a kelet-európai gabonaexportőröknél.

További érdekességek:

A búza hőstressz-érzékenységének háttere

A búza kalászfuzáriuma

Gazdálkodás a Gerecse dombjai között

Forrás: esmmagazine.com

Magazin ajánló: