Egészségesebbek is lehetnek a színes növények
A kutatók azt javasolják, hogy növények saját genomját módosítsák, ezzel elkerülve az idegen gének használatát (transzgenezis).
A másik színanyag-jelölt a karotinoidok csoportja, ami a sárga, narancssárga és vöröses árnyalatokért felelős – például a sárgarépánál és a paprikánál.

Ráadásul ezek a pigmentek nemcsak a növények külsejét változtatnák meg, de jótékonyan hatnának az emberi egészségre is. Az antociánokban gazdag növények jobban ellenállnak a kártevőknek, gombás és bakteriális fertőzésnek, toleránsabbak a nehézfém-szennyezéssel és egyéb környezeti stresszel szemben. A karotinoidok pedig az emberek számára az A-provitamin egyik fontos forrásai.
– írták a kutatók.
Alternatív – vagy kiegészítő – megoldásként a kutatók azt is felvetették, hogy a levelek alakjáért felelős géneket is befolyásolni lehetne. Ezzel még inkább elválik a vad és termesztett alakok morfológiája. Sőt, akár a magok színét vagy alakját is manipulálni lehet géntechnológia segítségével, ami a betakarítás utáni válogatást segíti elő.
További kutatásokra van azonban szükség annak vizsgálatához, hogy ezek a változtatások hatással lennének-e a növények életképességére,. Például hogy a pigmentek befolyásolják-e a növények fotoszintézisét vagy ellenálló képességét. Emellett azt is vizsgálni kell, hogy a gyomirtó robotokat milyen módszerrel lehet betanítani az ilyen új, de novo növények felismerésére.