
Fotó: Nagy Károly Imre

Fotó: Nagy Károly Imre
A tél szűkös hónapjaiban minden vadgazdálkodó kötelező feladata az etetés. Nagyon zord körülmények között (vastag hótakaró, kemény, tartós fagy esetén) ennek elsődleges célja az állatok életben tartása. A vastag hóban sokkal nehezebben talál táplálékot a vad, illetve sokkal hamarabb kimerül annak keresése közben.
A téli takarmányok közül a legnagyobb kedvenc a silózott táplálék. A silózás erjesztést jelent, melyek során a keletkező tejsav konzerválja a zölden learatott takarmányt, ami így teljes egészében hasznosítható télen is. Az EGERERDŐ Zrt. területén általában kukoricát silóznak, de nemcsak a sárga szemeket, hanem az egész növényt. A szeptemberi betakarítás után a még kissé éretlen növényt apró darabokra aprítják (szecskázzák), majd silógödrökben erjesztik. A se nem szemes, se nem szálas takarmány illata már messziről az etetőhelyre csalogatja a vadat. A több hónapos érleléssel, odafigyeléssel keletkező silózott finomság nem jut minden etetőhelyre, de természetesen a jószágok más lédús, szemes- és szálastakarmányokat is szívesen fogadnak.
