Évszaktól függetlenülA jó vadgazda ki tudja olvasni a nyomokból, az élelem fogyásából, az ürülékből, hogy milyen állatok keresték fel a „megterített asztalt”. A vadtáplálék kiválasztásnál különösen nagy hangsúlyt fektetnek a jó minőségre. Az ép és gyommagmentes takarmány az állatok egészségét szolgálja, míg a károsodott, romlott, szennyezett étel megbetegítheti őket. A vad helyben tartása érdekében a vadgazdálkodók nyáron is etetik a jószágokat. Ebben az évszakban főként helyi gazdálkodóktól vásárolt lédús és szemestakarmányokat (dinnye, répa, kukorica) kínálnak az etetőhelyek. |

Egész évben, így télen is kiszórható szemestakarmány a kukorica, kijuttatására már automata berendezések is léteznek.
Ezt a vadgazdálkodó általában fedett etetőbe (jászolba) helyezi, így száraz marad, és a rácsos oldalán keresztül minden korosztály odafér hozzá.
Az etetés nélkülözhetetlen elemére is felhívom a figyelmet, ami nem más, mint a só. Az ásványi anyagban gazdag nyalósó ugyanis kiemelkedő szerepet játszik a csontozat- és az agancsfejlődésében.
Vigh Ilona
EGERERDŐ Zrt.
Fotók: Szerencsi Gábor, Nagy Károly Imre, Sosztarich Krisztián, Virág Vivien