0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Itt van a tél, itt van újra – a téli vadetetésről

Az életben, így az erdő mindennapjaiban is az egyedüli állandó maga a változás. Színpompás tavasszal kizöldell a természet, az állat- és növényvilág szinte új életre kel. Majd a forró nyár és csendesedő ősz után megérkezik a tél sivársága.

Évszaktól függetlenül

A jó vadgazda ki tudja olvasni a nyomokból, az élelem fogyásából, az ürülékből, hogy milyen állatok keresték fel a „megterített asztalt”. A vadtáplálék kiválasztásnál különösen nagy hangsúlyt fektetnek a jó minőségre. Az ép és gyommagmentes takarmány az állatok egészségét szolgálja, míg a károsodott, romlott, szennyezett étel megbetegítheti őket. A vad helyben tartása érdekében a vadgazdálkodók nyáron is etetik a jószágokat. Ebben az évszakban főként helyi gazdálkodóktól vásárolt lédús és szemestakarmányokat (dinnye, répa, kukorica) kínálnak az etetőhelyek.

Téli erdőben őz egererdő a mi erdőnk fotó állatok
A vastag hótakaró alatt nehéz táplálékot találni

Egész évben, így télen is kiszórható szemestakarmány a kukorica, kijuttatására már automata berendezések is léteznek.

A nagy fagyok beálltáig kiváló lédús eleség a takarmányrépa, utána pedig a magas cukortartalmú cukorrépa. A szálastakarmány közül a legjobb választás a kisbálás széna, abból is a lucernaszéna a legfinomabb falat.

Ezt a vadgazdálkodó általában fedett etetőbe (jászolba) helyezi, így száraz marad, és a rácsos oldalán keresztül minden korosztály odafér hozzá.

Az etetés nélkülözhetetlen elemére is felhívom a figyelmet, ami nem más, mint a só. Az ásványi anyagban gazdag nyalósó ugyanis kiemelkedő szerepet játszik a csontozat- és az agancsfejlődésében.

Vigh Ilona
EGERERDŐ Zrt.

Fotók: Szerencsi Gábor, Nagy Károly Imre, Sosztarich Krisztián, Virág Vivien

Forrás: A Mi Erdőnk

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: