0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Egészséges-e a koffeinmentes kávé?

Feketén, tejjel, vagy talán a koffeinmentesen? Amerikai aktivisták harcolnak a kávé "koffeinmentesítésének" európai módszere ellen, mert szerintük az előállításához használt anyagok rákkeltőek. Mi az igazság? És mi köze mind ehhez Goethe-nek?

Az utóbbi időben a koffeinmentes kávé egyre nagyobb népszerűségnek örvend, különösen azok körében, akiknek korlátozniuk kellene a koffeinbevitelüket. Ide tartoznak a várandós nők, a szorongásos zavarokban, a magas vérnyomásban, az alvászavarokban valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők. Bár sokan teljes mértékben megbíznak a koffeinmentes kávéban, egy aktivistákból álló csoport petíciót nyújtott be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz (FDA), követelve, hogy szüntessék be az európai módszerrel „koffeinmentesített” kávé árusítását.

Ez ugyanis olyan szerves anyagokat tartalmaz, amelyek az aktivisták szerint rákot okozhatnak. A célpont a metilén-klorid.

Petíciójában az Environmental Defence Fund ( Környezetvédelmi Alap) azt állítja, hogy a metilén-klorid élelmiszerekben való engedélyezésével az FDA figyelmen kívül hagyta az úgynevezett Delaney záradékot, amely tiltja az olyan élelmiszer-adalékanyagokat, amelyek rákot  idézhetnek elő emberekben illetve állatokban.

A koffeinmentes kávé története a 19. századig nyúlik vissza, amikor Johann Wolfgang Goethe-t, német költőt a kávé kapcsán érdekelte az álmatlanság problémája. Sok ilyen éjszaka után barátjához, Friedlieb Ferdinand Runge vegyészhez fordult segítségért. Bár az ő tudományos munkája vezetett a koffein kávébabból történő izolálásához, a koffein ipari eltávolításának módszerét 1905-ben Ludwig Roselius szabadalmaztatta. Viszont az általa használt benzol mérgezőnek bizonyult.

Napjainkban a koffeinmentes kávé előállításának három fő módszere, illetve alapanyaga  létezik: a szén-dioxid-, a vízalapú és a szerves vegyületek felhasználása. Európában a legnépszerűbbek közé tartozik az utóbbi, amely metilén-kloridot és etil-acetátot használ. Ez az eljárás hatékonyan távolítja el a koffeint, miközben megőrzi a kávé ízét és aromáját.

A koffeinmentes kávé európai módszerrel történő előállítása több lépést foglal magában, többek között a kávébabok gőzzel történő lágyítását, majd oldószerbe – metilén-kloridba – való áztatását. A kávéban a metilén-klorid határértéke 2 mg/ kg. Ezt az anyagot hivatalosan tesztelték és kis mennyiségben engedélyezték az élelmiszerekben való felhasználásra.

Más véleményen vannak az amerikai aktivisták, akik szerint a kávé Európában népszerű „koffeinmentesítése” rendkívül káros az egészségre. Következtetéseiket a Clean Label Project által végzett tesztekre alapozták. Az amerikai nonprofit szervezet célja ugyanis, hogy átláthatóságot biztosítson az élelmiszerek és fogyasztási cikkek címkézésével kapcsolatban.

A metilén-klorid, más néven diklórmetán olyan kémiai vegyület, amelyet a kávé „koffeinmentesítésén” kívül másra is használnak.

Gyakran megtalálható körömlakklemosókban, festékoldókban, fémtisztítószerekben és gyógyszerekben. Bár nem hangzik biztatóan, az Amerikai Kémiai Társaság szerint a koffeinmentes kávéban lévő metilén-klorid mennyisége elfogadható, az egészségre nézve biztonságos.

Minden olyan élelmiszeripari termék, amely a megállapított határértékek feletti metilén-klorid-maradékot tartalmaz, nem kerülhet forgalomba vagy fogyasztásra – közölte az FDA szóvivője.

A Nemzeti Kávészövetség elnök-vezérigazgatója, William Murray álláspontja szerint az európai forrásból származó koffeinmentes kávé betiltása a tudományos eredmények fényében indokolatlan lenne, sőt káros a lakosságra nézve.

A petíciót jelenleg az FDA vizsgálja, az intézmény nem adott közzé hivatalos álláspontot az eredményre vonatkozóan.

Forrás: well.pl

Magazin ajánló: