A tápok hőkezelése
A különböző hőkezelési eljárások a dercés tápok esetében is pozitív hatásúak lehetnek. Leginkább az expander használata terjedt el a gyakorlatban.
A kezelés javítja a tápok higiéniai állapotát, inaktivál bizonyos antinutritív anyagokat, pozitívan hat a táplálóanyagok emészthetőségére és a finomabb részecskéket a nagyobbakhoz tapasztja. A technológia beállítása során arra kell törekedni, hogy minimális legyen a takarmányok táplálóanyagaiban (aminosavak) és a takarmánykiegészítőkben (probiotikumok, enzimek, vitaminok) bekövetkező hőkárosodás. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy az expandálást követően megnő a tápokban az oldható rostfrakció aránya, ami a bélben viszkozitásnövekedést és emészthetőségcsökkenést okozhat.
A kalcium- és foszforellátás pontosítása
A gazdasági állatok foszforellátásának pontosítása terén nagyon sok kutatási eredmény születtet az elmúlt években. A takarmányok esetében általánossá vált a foszfor hasznosíthatóságának vagy a fitin-foszfor arányának figyelembevétele. Nagymértékben javítják a takarmányokban lévő foszfor hasznosulását az egyre hatékonyabb fitázkészítmények is.
Ugyanakkor a kalcium esetében továbbra is a takarmányok teljes Ca-tartalmával számolunk, és nem ismerjük pontosan a szükségleti értékeket, a takarmányok kalciumtartalmának emészthetőségét, továbbá a kalciumnak a foszfor és a többi ásványi anyag felszívódására gyakorolt hatását. Mivel a tápok Ca-tartalmának 30-75 százaléka takarmánymészből származik, nem csupán a takarmányok, hanem a Ca-kiegészítők esetében is meg kell határozni azok emészthető Ca-hányadát. A különböző takarmánymész-források emészthető Ca-tartalma nagy szórást mutat, és hatással van a P emészthetőségére (23,1-65,5%) is.
A fehérje- és aminosav-szükséglet pontosabb kielégítése
A tojástermeléssel kapcsolatban meghatározó jelentőségű a fehérjeellátás színvonala. A tyúkok takarmányozásakor megállapítható, hogy nem elsősorban a táp fehérjetartalma, sokkal inkább az esszenciális aminosav ellátottság a lényeges. Sőt, a magasabb fehérjetartalmú tápok etetése depresszív lehet, csökkentheti a takarmányfelvételt, a tojástermelést és növeli az ürített nitrogén mennyiségét, ami nagyobb ammóniaemissziót jelent (2. táblázat).
Az energiától eltérően a tyúkok nem képesek takarmányfelvételüket a táp esszenciális aminosav szintjéhez igazítani, így a táp aktuális aminosav-tartalma nagyobb jelentőséggel bír.