0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Újdonságok a tojótyúkok takarmányozásában

Az intenzív rendszerek mellett Európában és hazánkban is egyre nő a különböző alternatív tartásmódok, technológiák (szabadtartás, biotojás-előállítás) aránya, amelyek lényegesen befolyásolják az állatok takarmányozását is.

Az 1., 2. és 3. ábra azt szemlélteti, hogy milyen mértékben opti­malizálható az állatok energia-, fehérje- és kalciumellátottsága abban az esetben, ha a tyúk válogatni tud különböző táplálóanyag-tartalmú keverékek között. Látható, hogy lényeges megtakarítások érhetők el valamennyi vizsgált paraméter vonatkozásában.

Idősebb állatok táplálóanyag-szükséglete

Viszonylag kevés információval rendelkezünk az idősebb állományok táplálóanyag-szükségletéről.

Egy kutatásban arról számoltak be, hogy a 65-80 hetes tyúkoknál a délelőtti 17 százalékos, majd a délutáni 15,5 százalékos nyersfehérje-tartalmú tápok etetésével ugyanazokat a termelési eredményeket lehet elérni, mint a 17 százalékos kontroll táppal.

Ebben a termelési szakaszban természetesen a tyúkok Ca-szükséglete és a mészkőgritt szemcseméretére vonatkozó igény is változik. A tyúk Ca-igénye az életkor előrehaladtával nő, de pontos értékekkel a hosszabbított termelési időszakra vonatkozóan nem rendelkezünk. Középnehéz, barna héjú tojást termelő állománynál 70 hetes életkor után a 30 százalék takarmányliszt és 70 százalék gritt frakció eredményezte a legjobb héjminőséget. A fehér héjú tojást termelő állományoknál ugyanakkor 50-50 százalékosnak találták az ideális arányt. A 90 hetes Lohmann Brown tyúkokkal végzett kísérletben, búza alapú táp esetében, sem a fitáz, sem a táp hasznosítható foszforszintje (0,11-0,3%) nem befolyásolta a tojástermelést, a tojás- és csontparamétereket. Érdekes azonban, hogy kukorica alapú táp esetében a hasznosítható P 0,45 százalékról 0,11 százalékra történő csökkentése már negatívan befolyásolta a 70-80 hetes Decalb White fehér héjú tojást termelő tyúkok termelését, az Isa Brown állományét viszont nem. Az idős tyúkok P-szükséglete tehát fajta és takarmányfüggő.

A hosszabbított termelési periódusban a termelés csökkenésével párhuzamosan természetesen a tápok fehérje- és energia­szintje is csökkenthető.

Egy 74-91 hetes állománnyal végzett kísérletben 15,5 százalékos nyersfehérje és 11,44 MJ/kg metabolizálható energiatartalmú, kukorica és szója alapú kontroll tápot etettek. A táp fehérjetartalmának 10 százalékos csökkentése (14% ny.f.), az 5 százalékkal kisebb energiaszint (10,8MJ/kg), továbbá a fehérje és energia együttes csökkentése sem eredményezett negatív változást a tyúkok termelési eredményeiben és a tojásminőségben. Az energia- és fehérjeszükséglet változtathatóságát azonban a foszforhoz hasonlóan valószínűleg ugyanúgy befolyásolja a fajta és a táp összetétele.

tyúk
A tyúkoknál is fontos a takarmányfehérje hasznosításának javítása, az antibiotikum- használat csökkentése, a pontosabb rostértékelési rendszerek használata vagy a hőstresszes időszakok speciális takarmányozási vonatkozásai. Fotó: MMG archív

Ajánljuk még:

Házi takarmánykeverék gyöngy­tyúkok számára

Itt van a tél, itt van újra – a téli vadetetésről

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: