0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

A tehetséges fiatalok írják a jövőt

„Szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az idei Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében, hozzátéve, hogy „Mi, idősebbek, tudjuk: mindig a tehetséges fiatalok írják Magyarország jövőjét”.

Mint fogalmazott a miniszterelnök, a mostani korban nehéz előre látni a jövőt, egyre nehezebb eldönteni, milyen hivatást érdemes választani. Orbán Viktor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy aki szakmát választ, az jó lóra tesz. „Aki az itt látható szakmákból olyat választ magának, ami kiállja az idők próbáját, azon semmiféle új technológia, háború, de még Brüsszel sem foghat ki” – hangsúlyozta.

Jó pályán vagyunk, a szakképzés egyre vonzóbb – hangsúlyozta a kormányfő, kiemelve, hogy amikor pályaválasztásra kerül sor, a fiatalok több mint fele végül a technikumot választja, a túljelentkezés általában háromszoros, de van, ahol tízszeres.

(Fotó: NAK)

Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megnyitón. Parragh László szerint a magyar szakképzés hatékonyságát a nemzetközi megmérettetések eredményei is igazolják. A szakmák európai versenyében tavaly a magyar csapat a 2. helyet érte el Svájc mögött, Ausztriát megelőzve. A további eredmények érdekében sürgette a duális képzőhelyek további fejlesztését, a globális kihívások és eredmények, a mesterséges intelligencia, a fenntarthatóság, a zöld átállás beépítését a tananyagba.

Az MKIK harmadjára rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve. A NAK elnöke, Győrffy Balázs szerint a szakmaválasztás helyes út a diákok előtt, a versenyen elért eredmény pedig meggyőzheti őket róla, hogy volt értelme az erőfeszítéseiknek. A szakmaválasztás a kiemelkedés lehetőségét kínálja, és amelyik fiatal ezt az utat választja, célirányosan építheti a jövőjét. Véleménye szerint a megmérettetés hozzájárul a rendezvényen bemutatkozó 21 agrárszakma népszerűségéhez. Az agrárszakképzés évek óta egyre népszerűbb, intézményeiben a tanulók száma 2021 óta 10 százalékkal nőtt. Budapesten ennél is nagyobb mértékben, a főváros tehát egyáltalán „nem veszett el” – értékelt az elnök.
Győrffy Balázs szintén annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az agrárszakképzésben is a duális képzőhelyeké a jövő, az agrárpályák felértékelődése pedig biztosítani fogja a nemzedékváltáshoz szükséges utánpótlást a mezőgazdaságban.

(Fotó: NAK)

Az év agrár duális képzőhelyei

A tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Az év agrár duális képzőhelye” című pályázatát, melynek célja az agrárszakképzésben részt vevő duális képzőhelyek kiemelkedő munkájának elismerése.

A pályázatra három kategóriában lehetett nevezni. Mikrovállalkozás vagy egyéni vállalkozó kategóriában a Forrás Farm Kft., kis- és középvállalkozás kategóriában a Bos-Frucht Agrárszövetkezet, míg nagyvállalat kategóriában az AXIÁL Kft. pályázati anyagát választotta győztesnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az elismeréseket a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján vehették át a díjazottak. Képünkön a nagyvállalati kategória első helyezettje, az AXIÁL Kft. képviselői, Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt, a vállalat tulajdonos-ügyvezetői. A díjat Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adták át
(Fotó: NAK)

A pályázaton csak olyan szervezet indulhatott, melyet előzetesen jelöltek, valamint szerepel a NAK nyilvántartásában és a szakirányú oktatás folytatásához érvényes határozattal rendelkezik. Jelölést szakképző intézmény, valamint 18. életévét betöltött tanuló, kiskorú tanuló esetében törvényes képviselő, NAK vármegyei igazgatóságon dolgozó szakképzési referens, illetve az agráriumban érintett más természetes személy, vállalkozás, szervezet vagy intézmény tehetett.

(Fotó: NAK)

 

A 2023/2024-es tanévben az agrárszakmai tanulmányi versenyeket 21 szakmában, szakképesítésben hirdették meg élelmiszeripar, mezőgazdaság és erdészet, valamint környezetvédelem és vízügy ágazatban. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyekre (OSZTV) 10 technikusi szakképesítésben, míg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyre (SZKTV) 11 szakmában várták a jelentkezőket. A központi interaktív és írásbeli elődöntőkön 90 szakképző intézményből 681 versenyző tanuló vett részt. A döntőkbe végül 285 tanuló jutott tovább és mérte össze elméleti és gyakorlati tudását.

Eredmények, OSZTV, első helyezettek:

 • Állattenyésztő és állategészségügyi technikus: Gyuris Vanda Gabriella (Alföldi ASzC Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola)
 • Élelmiszeripari analitikus technikus: Várkonyi Dorina (Közép-magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Élelmiszeripari technikus: Willems Patrícia Marie (Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Erdésztechnikus: Giczi Ábel Zsolt (Kisalföldi ASzC Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Földmérő, földügyi és térinformatikai technikus: Piller Nikolett (Székesfehérvári SZC Jáky József Technikum)
 • Környezetvédelmi technikus: Szendi Laura (Energetikai Technikum és Kollégium)
 • Mezőgazdasági gépésztechnikus: Várkonyi Bálint (Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Mezőgazdasági technikus: Bathó Zoltán Kristóf (Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Parképítő és fenntartó technikus: Bartl Balázs Ernő (Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Vadgazdálkodási technikus: Ökrös Máté (Alföldi ASzC Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Édességkészítő: Horog Orsolya (Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola)
 • Erdőművelő-fakitermelő: Orbán Vilmos (Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Gazda/Állattenyésztő szakmairány: Révész Liza Alföldi ASzC Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola)
 • Gazda/Lovász szakmairány: Demény Emes (Kisalföldi ASzC Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Gazda/Növénytermesztő szakmairány: Kühner Tamás (Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Hentes és húskészítmény-készítő: Vidra Máté (Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Kertész: Árki Ármin Ádám (Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola)
 • Mezőgazdasági gépész: Gábor Zoltán (Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Pék: Széri Alexandra (Közép-magyarországi ASzC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola)
 • Pék-cukrász: Horváth Rebeka Fanni (Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
 • Szőlész-borász: Galambos Lajos (Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola)

A teljes lista itt érhető el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: