Céljuk, hogy az utóbbi évtizedekre jellemző minőségi bortermeléssel párhuzamosan a térségből és a térségben elérhető legyen egy jó minőségű, helyben készült kisüzemi sör is.
Nem ördögtől való Tokajban a sörfőzés, szögezi le Hlavács József, az üzem vezetője. Ahhoz, hogy megértsük, ma miért főznek sört a szőlőkkel borított Tokaji-hegység lábánál, át kell tekintenünk röviden a magyar sörfőzés történetét.
A Rákócziaktól a szocializmuson át a sörforradalomig
– Ha az ember bemegy egy településre, és van Serház utca, az nem véletlen, Tokajban és környékén ugyanis több településen is van.
A folyékony kenyér kifejezés is innét adódik. Az 1800-as évek végéig nagyhírű, jelentős sörfőzde működött Tokajban, aminek a budapesti nagy főzdék uralma vetett véget, mint sok más vidéki főzdének is. Kiterjedt a vasúti szállítás, és elkezdték a lager sörök gyártását, ami jobban bírta a szállítást, avat be a sörfőzés történetébe Hlavács József.
A második világháborúig komoly koncentráció jellemezte a magyar söripart, a szocializmusban pedig egy mélyrepülést kellett megélnie a történelmi italnak, ami már az ókor előtt is létezett. A munkásosztály tömegitalává vált, és finoman szólva a korábbi minőségéből is vesztett. A sör nimbusza mélybe zuhant, aminek még ma is „isszuk a levét”, állítja a sörfőzde vezetője.
A rendszerváltás után kedvező adózási feltételek mellett lehetett sörfőzdéket indítani. Sokan szerették a sört, boldog-boldogtalan belevágott a főzésébe. A kis üzemek technológiailag nem voltak a csúcson, a tulajdonosok nagy többsége pedig nem értett a sörfőzéshez, többnyire a nagyüzemek sörtípusait próbálták otthon előállítani. Minősége már jobb volt, de az eltarthatóság nagy gondot okozott. Később megváltoztak a szabályozások és a kis főzdék ellehetetlenültek, nagyon kevés élte túl a ’90-es éveket.
A Távoli Galaxis nevű sör átütötte a kaput, és ez az első magyar IPA már eljutott az átlag sörfogyasztóhoz is. Öt év kellett ahhoz, hogy a craft és kisüzemi sörök kilépjenek a rétegfogyasztók szűk köréből. Ekkor már megfelelő mennyiséggel és stabil minőséggel jelentkeztek a gyártók.
Sörök musttal, verzsüvel, és színre lép Ede bácsi
Itt vissza is kanyarodhatunk Tokajba, mert ekkor, 2018-ban indult újra a sörfőzés a városban. Egy borász és a főzde mostani, tokaji származású tulajdonosa gondolta úgy, hogy eljött az ideje a sörfőzésnek ott is. Egy olyan minőségi termék gyártására gondoltak, ami lokális értékeket képvisel, és be tud épülni a helyi gasztronómiába. A borászok is szeretnek egy hosszúra nyúlt kóstoló után sörözni. Sőt, Hlavács József szerint 8-10 bor kóstolása után kifejezetten hasznos pár korty sört inni, jót tesz a fáradt ízlelőbimbóknak.
A BAZ Beer indulásakor, 2018-ban felívelő ágban volt a craft sörök piaca, de a versenyhelyzet is igen kiélezetté vált. Ekkor léptek piacra a tőkeerős nagyobb cégek, amelyek már sokkal tudatosabban foglalkoztak piacépítéssel és kereskedelemmel.