0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

A fenntarthatóság a jövőálló állattenyésztés záloga

A fenntarthatóság sajnos mára kicsit elcsépelt szóvá vált, mint azt Hódmezővásárhelyen a csütörtöki pódiumbeszélgetés résztvevői is megállapították, ugyanakkor tartalmában mégis nagyon fontos és megkerülhetetlen.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora elmondta, hogy a jelenlegi gazdaság, a mezőgazdaságot ideértve az állattenyésztést is egy állandó növekedési kényszer alatt van, de hosszú távon ez nem lehet cél, hiszen az erőforrások végesek. Ezért

fontos, hogy megtaláljuk és kialakítsuk az észszerű egyensúlyt és józan keretek között tartsuk mind az állattartást, mind a növénytermesztést, az egész mezőgazdasági termelésünket, mindezt úgy, hogy az a talajok védelmét szolgálja,

az utód generációk haladását és fejlődését segítse és szolgálja, miközben az alapvető élelmiszerrel, állati termékkel való ellátásunkat tudja segíteni.

Gyuricza Csaba állattenyésztés konferencia alföldi állattenyésztési napok 2024
Fotó: Csatlós Norbert

Ha valami társadalmi, ökológiai és ökonómiai szempontból fenntartható, akkor az összességében fenntartható – vallja Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Tevékenységünket ebből a három szempontból kell vizsgálnunk. Könnyen levezethető folyamat, ha nincsen kérődző, nem lesz aki hasznosítsa a rostot, ha nincs forrás a finanszírozásra és ha a társadalom valamivel nem egyezik ki, mert nem felel meg a számára, az nem lesz fenntartható. A fenntarthatósághoz a hármas egyensúly megtartását kell szem előtt tartania az állattenyésztésnek és agrárgazdaságnak, foglalta össze a vezérigazgató.

Antal Gábor állattenyésztés konferencia alföldi állattenyésztési napok 2024
Fotó: Csatlós Norbert
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: