0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Kiderült, kié a legszebb kocasüldő és kansüldő

A sertés tenyészállat bírálat az idén is elmaradhatatlan része volt a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok programjának. Versenyen kívül bemutatkozott Ottó, az óriási kan, valamint egy koca a malacaival is.

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete szervezésében mutatták be és bírálták a tenyésztésben lévő fajtákat a kiállításon.

Nagy érdeklődés mellett vonultak fel a magyar nagyfehér, a magyar lapály, a duroc, a hampshire és a pietrain fajta egyedei valamint a keresztezésből létrejött pietrain x duroc, illetve pietrain x hampshire fajok egyedei is.

Idén 11 tenyésztő mutatta meg a legszebb állatait, összesen 30 kutrica állat volt jelen a bírálaton, így 60 állatot mutattak be a három tagú bíráló bizottságnak.

sertés showbírálat alföldi állattenyésztési napok 2024 kocasüldő
Fotó: Csatlós Norbert

A legszebb kocasüldő és a legszebb kansüldő címet lehet elnyerni, annak alapján, ahogyan a versenyen megjelentek.

A bírók árgus szemekkel figyelik a külső megjelenésüket, a testfelépítést, a húsformát, a csontozatot, a lábszerkezetet, a füleket, a fejtartást.

A másik pedig a teljesítmény alapú bírálat, ahol a versenyen szerzett pontszám mellé, egy hozott pontszámmal is rendelkeznek az állatok, amely a szaporasági és hízékonysági tulajdonságokból áll. A két pontszám összeadódik, ez adja végül a teljesítmény díjat.

sertés showbírálat alföldi állattenyésztési napok 2024
Fotó: Csatlós Norbert

A showbírálat a tenyésztők számára fontos szakmai megmérettetés. A bemutatott állatok tenyésztésének célja viszont elsősorban a profit szerzés, ezért

a bírálat során arra törekedtünk, hogy azokat az egyedeket részesítsük előnybe, amelyek a szaporasági és hízékonysági jellemzőikben kimagaslanak a többi közül,

mondta a bírálatot moderáló Eicher József, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete ügyvezető-igazgatója.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: