Különdíjak
- A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 2014-ben a baromfitenyésztés területén végzett kiemelkedő oktatási, kutatási, továbbá fajta nemesítési és fajta fenntartási tevékenység elismerésére Sófalvy Ferenc Vándordíjat alapított. A díjat 2024-ben Lengyelné Thurner Hajnalka kapta.
- A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar különdíjat ajánlott fel a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet részére a kiállított állományokon tükröződő tenyésztői munka bemutatásáért.
- A Bio-Nat Kft. (Perkáta), különdíjat ajánlott fel, melyet Simcsik András, vésztői tenyésztő a magas színvonalú baromfi csoportok bemutatásáért kapta.
- Az Agrifirm Magyarország Zrt., Környe különdíjat ajánlott fel a Gallicoop Zrt., Szarvas részére a kiállításon színvonalasan bemutatott pulyka csoportjaiért.
A díjátadót követően Barta Ildikó a Magyar Mezőgazdaság számára adott interjújában elmondta, hogy nagyon örülnek a díjaknak. Fontosnak tartja, hogy a baromfi fajok és fajták egy ilyen rendezvényen képviseljék magunkat. Cél, hogy az őshonos állatok ismét nagyobb létszámban jelenjenek meg a magyar vidéken. Ezért is jött létre a Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete, hogy ezen szervezeti forma is segíthesse a célok elérését. A hódmezővásárhelyi kiállításon a nagy szakmai érdeklődés nagyszerű lehetőséget teremet a fajták megismertetésére.
A diverzifikálás, azaz a több lábon állás egyre inkább újra felfedezett gazdálkodási irány. Tapasztalható abból is, hogy nagyon sokan, akik például marha vagy birka tartásával foglalkoznak, érdeklőnek a baromfi iránt is. A Haszonállat-génmegőrzési Intézet tenyésztojást és naposcsibét is értékesít, ELIT minősítésben, de céljuk, hogy minél több ELIT tartó legyen Magyarországon. Ezzel szeretnék közelebb vinni az állatokat, hogy ne csak egyetlen helyről kelljen beszerezni az állományokat, ezáltal magas szállítási költséggel számolni, hanem a regisztrált keltetőkből is elérhető legyen jó genetikájú állomány.
A szabad tartású állatok tojásait a fertőzésektől történő vélt félelem okán az intenzív fajtákra szakosodott keltetők nem szívesen fogadják be. Ezért nagyon nagy segítség lenne az ágazatnak és az őshonos fajtáknak, ha ez a gyakorlat megváltozna.
Barta Ildikó szerint az őshonos fajták tartását lehet gazdasági alapon is folytatni, főleg ha a gazdaság saját maga tudja a takarmányt megtermelni. A fajták nagyon keresettek, jó ellenálló képesség jellemzi őket, aminek köszönhetően a gyógyszerköltség is jóval alacsonyabb. Nagyon egészséges és finom tojás és hús állítható elő, ami piaci előnyt jelenthet.