0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Kert: legyünk kreatívak és egy kicsit álmodozók

Kövessük a belső hangunkat, de maradjunk a realitások talaján akkor, amikor elkezdjük átalakítani vagy az alapoktól megtervezni a saját kertünket.

Friss telektulajdonosoknak, a lakóházuk építését most kezdőknek mindenképpen szükséges átgondolniuk, hogy mit is szeretnének látni a kertjükben; de hasonló cipőben járhatunk akkor is, ha egy meglevő ház meglevő kertjébe szerettünk bele, ám az valahogy mégsem a mi használati igényeinknek megfelelő, vagy ha évek óta lakunk egy családi házban és a kertjében, de úgy érezzük, hogy szinte mindent megváltoztatnánk, ami egykor tetszett. Ilyenkor eljött az ideje a kert tervezésének.

Kertünk legyen harmóniábana környezettel és a használóival kert
Kertünk legyen harmóniában a környezettel és a használóival

Az első lépések

Fontos átgondolnunk a család igényeit, mire szeretnénk használni a kertet, mennyi időt szeretnénk benne eltölteni és mennyi időnk lesz hetente a kert fenntartására. Ez utóbbiról sokan elfelejtkeznek, pedig nagyon fontos.

Építhetünk gyönyörű kertet, de ha a fenntartására szánt időt alá-, a lehetőségeinket pedig túlbecsüljük, nagyon hamar el fogjuk veszíteni a kert szépségét. A növények önálló életre kelnek majd, de nemcsak a kedvenc dísznövényeink, hanem a gyomok is.
A társasági élet számára a lakóépületmelletti pergola is ideális lehet
A társasági élet számára a lakóépület melletti pergola is ideális lehet

Tehát, az első megválaszolandó kérdéssor: mire szeretnénk használni a kertet? A gyerekek szeretnek focizni, kosarazni vagy más hobbijuk van? Szeretjük a jól átsült szalonnát, a bográcsgulyást vagy éppen a frissen sült kenyeret és a grillezett zöldségeket? Szeretünk leülni, csendben csodálni a növényeket, hallgatni a madarakat egy kis padon és mezítláb sétálni a kertben? Vagy szeretjük a nagy társaságot, akikkel egy asztal köré tudunk telepedni? Szeretjük a természetes hangulatot, a növények, állatok sokszínűségét, vagy éppen a geometrikus formák, a minimalista színhasználat hívei vagyunk? Kedveljük a csobogó víz hangját és az illatokat? Sok-sok kérdésre kell választ adnunk.

A környezet

Együtt kell élni a természettel, mert ember és a szabad természetből leválasztott kertje csak így működik harmóniában. A településeken a szomszédos kertek, a közterületek növényzete és a települést körülvevő táj jelenti együtt a követendő mintát. Figyeljük meg a növényzetet, de csak a koros fákra, cserjékre összpontosítsunk. A fiatal telepítések még nem helyezkedtek bele az adottságokba, az idős növények segítenek nekünk növényfajt és fajtát választani.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: