Változékony piac
A bodza piaci lehetőségeit boncolgatta előadásában Csizmadia György, a Botész kereskedelmi igazgatója. Harminc év távlatából az látszik, hogy 2014–2017 közt volt a csúcson a bodzaár, amikor a termesztett gyümölcs átvette a gyűjtött bodza helyét. A meggyhez hasonlóan a bodza ára is nagyon hullámzik, 60 vagy 600 forintot fizetnek érte. Az 1999-es 60 forintos ár 2023-ban visszatért, ami súlyos kérdéseket vet föl.
Ha olcsóbban is elérik a kívánt színt, megváltoztatják a receptúrát, igaz, ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra megtenni. Egészséges élelmiszernek is tekintik a bodzát, ezen a piacon viszont az a baj, hogy az emberek nem akarnak jóval többet fizetni ezekért a termékekért. Folyamatosan esik a biotermékek ára is.
2021-ben, a Covid-járvány alatt óriási kiugrás volt a keresletben és az árban, sokan kerestek immunerősítő készítményeket. Mára ez a Covid-lufi kipukkant, fogalmazott az előadó, a fő vevők továbbra is az élelmiszerfestéket gyártó cégek, de ők is elkezdtek olcsóbb alapanyagot keresni. Ukrajnából vadbodzát lehet beszerezni, ami később érik, mint a mi bodzánk és a színanyagtartalma is csak 30-40%, de nagyon olcsó. Lengyelországból fekete berkenyét, Törökországból feketerépa-sűrítményt vásárolnak.
Pedig nem is volt sok bodza az aszály miatt, de az is elég volt a vevők szerint. Ez viszont azt jelenti, hogy mostanra kifogytak a készletek. Az idei terméskilátások még nem ismertek, jó lenne 200 forint körüli áron értékesíteni a bodzát. Közepes termésnél ez elfogadható mindkét fél számára, vélte Csizmadia György.
A jövőt latolgatva az is kérdés, hogy kinek mi a feladata. A tész összegyűjti, csomagolja és értékesíti a termést, de csináljon-e készterméket, legyen-e fagyasztója? Ha készterméket gyárt, hol tudja értékesíteni? Ha a gyógyszeripart vagy étrend-kiegészítőket készítőket célozzák meg, vegyszermentes gyümölcsöt kell kínálni, a termesztőknek GlobalGap, a hűtőháznak IFS tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Amúgy ez a piac nem fogja megoldani a hazai bodzatermesztés problémáit. Vannak lehetőségeink, de csak kiváló minőséggel és tanúsítással lehet eredményt elérni.
Nyolc tonna hektáronként

Magyarországon nincs szükség 6000 hektár bodzára, pláne nem a mai 3 tonnás hektáronkénti termésátlaggal.
Most azt a gyümölcsöt érdemes telepíteni, amit jól lehet gépesíteni vagy közvetlenül értékesíthető. Az előbbi kategóriába tartozik a mogyoró, dió, mandula, szilva és a meggy.