0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Hajós-Baja és Szekszárd: borvidékek, melyeket összeköt a Duna

Évek óta tartó szünetet követően a Magyar Bor Akadémia szervezésében, a Hajós-Bajai és a Szekszárdi Borvidék meghívására 2024. április 30. és május 1. között bortúrára indultunk.

Borotán, Koch Csaba borászatában mivel mással, mint pezsgővel fogadott a házigazda. A borászati üzem bejárása igazi szakmai élményt nyújtott, a modern feldolgozó, érlelő pince sokakban váltott ki elismerést. Ha pedig már itt voltunk, nem csak Koch Csaba, hanem több borász boraival is megismerkedhettünk, s nyugtáztuk,

felkészültségükkel, szakmai hozzáértésükkel nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is megállják a helyüket.

Egyszer régen felmerült bennem a kérdés, a Hajós-Bajai és a Szekszárdi Borvidékeket elválasztja egymástól a Duna? A válasz egyértelmű, nem elválasztja, hanem összeköti. S bár más karakterű borokkal jelentkeznek itt is, ott is, egyik sem több, vagy kevesebb a másiknál.

Miután elhagytuk a Hajósi Borvidéket, a Duna jobb oldalán, a Bodri Pincészetnél vertünk tábort, hogy a szállás elfoglalását követően, a közös vacsora mellett, a helyi borászokkal együtt ismerkedjünk a borvidék adottságaival. A széles választék, a magas minőség mindenkit meggyőzött. Ahogyan Vesztergombi Csabától, helyi „túravezetőnktől” már oly sokszor hallottuk: a szekszárdi bor finom.

A másnap reggeli fogadtatásnál, a Schieber Pincészetben kapott pezsgőt senki nem utasította vissza. Innen – a nagy szél ellenére – dűlőtúrára indultunk, az újra művelésbe fogott Tabu-hegyre. Ki a mikrobuszból, ki a traktor pótkocsijáról gyönyörködhetett a Toszkánát megidéző tájban. Külön jólesett a házigazda Schieber Pincészet borai mellett Vesztergombi József és a Tringa Borpince, azaz Gál Attila rögtönzött borbemutatója.

A termőtáj és a borok együttese különleges élményt nyújtott, amelyet visszatérve a Schieber Pincészet kóstolótermében igyekeztek vendéglátóink még magasabbra srófolni.

Az ebéd már a Mészáros Borászatban ért minket, ahol egy pincelátogatást követően Mészáros Pál és fia, Mészáros Péter avatott be a borkészítés magasiskolájába.

A kétnapos látogatás utolsó állomásán, a Vesztergombi Pincészetben Vesztergombi Csaba és Bősz Adrián várta az akadémiai csapatot, hogy mintegy feltéve az i-re a pontot, a legjobb boraikkal kápráztassanak el minket.

Kiváló programon vehettünk részt, s bár a szakmai túrák nélkül eltelt néhány év szinte esszenciáját élvezhettük ebben a két napban, remélem, nem kell ilyen sokat várni a következőig.

Ez is érdekelheti:

Nagybarca, szőlők és hegyek ölelésében

Egy nyelvet beszélnek

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: